Арбористи извършиха първите проучвателни работи по обезопасяване и опазване на

...
Арбористи извършиха първите проучвателни работи по обезопасяване и опазване на
Коментари Харесай

Експерти умуват как да обезопасят Байкушевата мура в Пирин

Арбористи направиха първите проучвателни работи по обезопасяване и запазване на Байкушевата мура . Най-старото иглолистно дърво в България е с пречупен главен клон, което постанова потребността от обезопасяването му .

Специалистите разгледаха опциите за потребление на разнообразни способи посредством покачване и пренасяне благодарение на въжена система или подсилване на мястото на отчупване . Проверена беше здравината на клоните и дърветата, които ще бъдат употребявани като контролни точки при преместването.

Експертите прецизираха метода, по който по-детайлно да се обследва дървото. Анализът на резултатите от днешното авансово изследване ще даде ясна оценка на обстановката и ще помогне за определянето на краен вид за деяние.

През април министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова ревизира на място положението на дървото и разпореди да се пристъпи към съответни дейности за опазването му. Дирекция „ Национален парк Пирин “ припомня на туристите, че достъпът до мястото остава стеснен до цялостното обезопасяване на дървото.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР