Арабският свят реагира сдържано на войната в Украйна, не подкрепи

...
Арабският свят реагира сдържано на войната в Украйна, не подкрепи
Коментари Харесай

Как Арабският свят се отнася към войната в Украйна

Арабският свят реагира сдържано на войната в Украйна, не поддържа глобите против Русия и не скъса връзките с нея. Близкият изток повярва в многополюсния свят, според версията на Владимир Путин даже след демонстративната война в Сирия, а в този момент единствено ускори убеждението си, че Русия води война със Запада на страната на всички, които не харесват Америка, проучва Руската работа на Би Би Си.

В изискванията, когато Западният свят губи осведомителната война в арабоезичното пространство, страните от района, привикнали на войни, се пробват да останат неутрални във връзка с войната в Европа, отприщена от Кремъл. Някои са хладни, други мълчат. Никой не желае да ядоса Съединени американски щати или да се скара с Русия.

" Много страни осъзнаха, че би трябвало да диверсифицират връзките си и да слагат яйцата си в разнообразни кошници, Русия е една от тези кошници ", споделя Мериса Хурма, шеф на програмата за Близкия изток на Центъра " Удроу Уилсън ".

Този метод е присъщ за страните от арабския свят.

Сирия е категоричен съдружник на Русия във всичко. Тя беше първата и към този момент единствената страна в района, признала след Русия самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национални републики (ДНР и ЛНР). Тя гласоподава и срещу мартенската резолюция на Организация на обединените нации, осъждаща съветската експанзия в Украйна.

Някои страни от Близкия изток и Северна Африка, в това число Алжир, Ирак, Иран и Обединените арабски емирства, се въздържаха. Други, като Мароко, избраха да не гласоподават въобще.

" Въпреки обстоятелството, че доста страни в района имат исторически по-тесни връзки със Съединените щати, в последно време Русия се трансформира в доста по-голям сътрудник както в комерсиално, по този начин и във военно отношение ", сподели координаторът на програмата за Близкия изток и Северна Африка на Европейския съвет за външни връзки, Кели Петило.

Тактиката на изчакване е следвана от множеството страни в района както преди, по този начин и след нахлуването в Украйна, споделя Мериса Хурма. Много страни от Близкия изток в последна сметка гласоподаваха за резолюция на Организация на обединените нации, осъждаща дейностите на Русия в Украйна, само че не надвишиха този алегоричен жест.

" Ние не вземаме страна, ние действаме в границите на нашите бизнес ползи ", сподели катарският министър на енергетиката Саад ал Кааби в изявление за Си Ен Ен на интернационална конференция в Доха в края на юни.

Съединените щати от дълго време демонстрираха ясно, че желаят да сведат до най-малко въздействието си в района и преди няколко години започнаха последователно отдръпване. Русия се стреми да заеме празното място.

През последните години даже обичайните съдружници на Съединени американски щати се пробваха да диверсифицират връзките посредством създаване на връзки с други страни, в това число Русия, изключително откакто американците последователно се отдръпват от района. Затова в този момент е значимо за тях да не пропиляват насъбрания капитал.

Освен това  " за доста арабски страни Русия в действителност е във война с целия НАТО, а освен с Украйна ", акцентира Кирил Семьонов, специалист в Руския съвет по интернационалните въпроси (организация с нестопанска цел, учредена по заповед на президента Дмитрий Медведев през 2011).

Битка за мозъците и сърцата

След офанзивите от 11 септември 2001 година американските политици и военни водачи се стремят да " завоюват сърцата и мозъците " в Ирак и други страни от Близкия изток, което значи опит за идеологическа победа, а не на бойното поле.

Битката за сърцата и мозъците в арабския свят в този момент се печели напълно от Русия, до момента в който Западът губи осведомителната война, споделя специалистът Надя Овейдат, доцент в Университета на Канзас и помощник в Програмата за Близкия изток към Международния център " Удроу Уилсън ". Тя учи по-специално по какъв начин се отразява тематиката за войната в Украйна в арабския свят.

Младите хора, които доминират в арабските страни, където 60% от популацията е под 25 години - са в обществените мрежи, четат " Facebook " и " Туитър ", а информацията на арабски за украинския спор идва основно от канали, свързани с Русия.

Това значи, че младите араби четат интерпретацията на събитията, която им предлага Русия, а не Украйна и Западния свят. Почти няма различна позиция и дребното, което се появява от самостоятелни канали, се дави в хилядите известия от съветски арабскоезични медии.

Към момента, съгласно последното изследване на младежките настроения в арабските страни, арабските младежи гравитират повече към Русия, в сравнение с към Съединените щати - 70% назовават ​​Русия съдружник (26% - враг), Съединените щати са наричани съюзник от 57% ( и от 41% - враг).

В арабоговорящия интернет постоянно се подхранват антизападни настроения и се повтарят тезите за колониализма и двойните стандарти на Запада. Един от честите рефрени е разликата в отношение към бежанците от Украйна, които бяха задушевно признати в Европа, и към бежанците от Йемен, Сирия и Афганистан, от които Западът се " огражда с огради ".

" Не се пазят демократичните правила, не се показва различна позиция ", оплаква се специалистът Надя Овейдат.

Руските медии, излъчващи на арабски, бомбардират публиката с голямо количество известия, с цел да получат по-голямо отразяване от противоположния лагер, удостоверява колумнистът на Би Би Си Ахмед Нур.

Арабските консуматори на вести са подлагали на критика западния метод и преди актуалното обостряне и с наслада са приемали това, което им оферират съветските медии, прибавя колумнистът.

Изместването на полемиката от войната в Украйна, изказванията за двойните стандарти на Запада и сравняването на актуалната обстановка с предходни войни в Близкия изток са част от триковете, употребявани от съветските медии в арабскоговорящото пространство.

В последна сметка - Русия е показана като Давид, убиващ Голиат, в своята обективна война със Западния свят, олицетворение на колониалното зло, прибавя Овейдат.

" Аз не виждам безусловно никаква разлика сред нахлуването на Джордж Буш в Ирак през 2003 година и нахлуването на Путин в Украйна. Рияд не взе участие в този спор ", разказва професорът по политически науки и шеф на Центъра за стратегически проучвания " Сауд ал-Фейсал " Мансур Алмарзоки в изявление за " Шпигел "

" Сама по себе си постановката на въпроса за украинската рецесия, която Съединени американски щати и Европа се пробват да наложат на арабския свят, не е близка за арабските страни ", склонен е Кирил Семьонов, специалист от Руския съвет по външни работи.

Според него войната в Йемен е доста по-важна за арабския свят и в очите на доста страни от района тя е като две капки вода сходна на украинската: " Затова позицията на Русия за доста страни не е неразбираема и необяснима, както е да вземем за пример в Европа ".

Новият самоуверен свят или какво общо има Сирия с него

Победата на Русия ще добави причини към тези, които търсят различен модел на ръководство на демокрацията, смяна в геополитиката, нов взор към интернационалното право и друг модел на сигурност.

Кървавите митинги от 2011 година, останали в историята като " Арабската пролет ", не доведоха до демократични промени, а имаха противоположен резултат в арабския свят - съвсем всички страни от този момент се върнаха към авторитаризъм и изгубиха последните зрънца от религия в демокрацията.

Последното изследване на публичното мнение сподели, че жителите на Арабския свят губят религия, че демокрацията може да донесе непоклатимост на Близкия изток и Северна Африка.

" Успехът на Русия единствено ще ускори авторитаризма в Близкия изток, доста страни от Арабския свят ще желаят да създадат мини копие на Русия вкъщи ", сподели Анисе Ван Енгеланд, специалист от катедрата по интернационална сигурност и право в университета " Кранфийлд ".

Русия се възползва от обстоятелството, че Съединени американски щати са изгубили интерес към Близкия изток и от дълго време се пробва да запълни създалия се вакуум. Повратният миг, който промени салдото на силите и отношението към Русия и света, съгласно доста специалисти е войната в Сирия и изключително намесата на Русия към спора.

" Русия сподели какво може да направи в Сирия, показва твърда мощ, а Арабският свят почита силата и се отнася към Русия по същия метод ", споделя преподавателят от университета Лион-2 и шеф на изследователската група за Средиземноморието и Близкия изток във Вашингтонския институт за близкоизточна политика Фабрис Баланш.

Съединените щати не извършиха личното си заричане и не наказаха режима на сирийския президент за потреблението на химически оръжия, което развърза ръцете на Башар Асад и главния му съдружник Русия.

Оттогава, счита специалистът, арабските страни считат, че груповият Запад не е толкоз всесилен и заплашителен, колкото Русия, и не може да употребява мощ, както го прави Путин.

" Те към този момент не се опасяват от Съединените щати, не се опасяват от западните наказания. В края на крайщата - те могат да се извърнат към Русия ", споделя Баланш. " Войната в Сирия бележи края на западната надмощие в света. Защото за първи път след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Русия предотврати свалянето на режим. Кадафи беше последният водач, който беше свален. През 2011-2016 година настъпи смяна "

" Те схващат, че Русия се трансформира в нещо като нов полюс, нова мощ в новия многополюсен свят, за който Путин толкоз постоянно приказва, а арабските водачи повтарят(след него) ", сподели Баланш.

Арабските водачи след сирийската война добиха чувството, че Русия " не изоставя своите ", в това число, до момента в който Съединени американски щати не поддържаха нито Мубарак в Египет, нито Зина ал-Абидин Бен Али в Тунис, които избягаха след митингите от Арабската пролет.

Нефт, газ, зърно

Войната в Украйна към този момент засегна няколко значими бранша за стопанската система на Арабския свят - от петрол и газ до вноса на селскостопански артикули, търговията с оръжия и туризма.

Петролните монархии от Персийския залив се облагодетелстват от актуалната обстановка, възходящите цени на силата ще им разрешат да печелят повече и да усилят доставките на газ за Европа.

Ливан, Тунис и Египет са подвластни от съветското зърно, съветски предприемачи се местят в ОАЕ, а Египет, дружно с Русия, поддържа една от воюващите страни в прилежаща Либия.

Алжир купува оръжия от Русия, Мароко се надява на гласа на Русия в Съвета за сигурност в разногласието със Западна Сахара, а Иран и Русия са съдружници в Сирия.

Страните от Персийския залив споделят с Русия в границите на ОПЕК + и към момента не са се вслушали в апелите на Съединени американски щати и Европа да усилят производството на нефт.

Тази седмица американският президент Джо Байдън, който ще пристигна на среща на върха в саудитския град Джеда, ще се опита да ги убеди да усилят добива на черно злато. Той за първи път ще се срещне със саудитския престолонаследник и в действителност държател на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Отношенията сред Мохамед бин Салман и Съединени американски щати са напрегнати след убийството на журналиста Джамал Хашоги в Турция. Американските разследващи организации персонално показаха с пръст престолонаследника, потвърждавайки, че точно той е одобрил убийството на Хашоги - непрекъснат критик на саудитските управляващи, избягал в Съединени американски щати точно поради политическите си възгледи. Байдън даде обещание още през 2019 година, че Саудитска Арабия ще заплати за убийството на журналиста.

" Много страни в Близкия изток се пробват да намерят баланс в връзките със Съединени американски щати и Русия, само че те могат да станат заложници на спора, според от развиването му ", написа Маргарет Дийн, теоретичен помощник във Вашингтонския институт.

Общественото неодобрение от метода, по който управляващите се оправят с следващата рецесия, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, може да докара до митинги и в допълнение да усили неустойчивостта в Близкия изток и отвън него.

По-нататъшното отношение на Арабския свят към войната в Украйна ще зависи от триумфа или неуспеха на Русия, считат специалисти.

Арабските страни са прагматични и ще следят по какъв начин се държат Съединени американски щати, защото Вашингтон остава значим съдружник за доста страни в района, споделя Мериса Персимън от Центъра " Удроу Уилсън ".

" Влиянието на Русия в района ще остане непроменено. Русия ще успее да резервира всички позиции. Засега нищо не демонстрира намаляване ", е уверен съветският специалист Кирил Семьонов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР