Аптеките няма да сканират хартиени рецепти, ако се върне възможността

...
Аптеките няма да сканират хартиени рецепти, ако се върне възможността
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Има сериозни мотиви за връщането на хартиените рецепти за антибиотици

Аптеките няма да сканират хартиени предписания, в случай че се върне опцията за изписване на антибиотици и на хартия. Сканирането на един документ и превръщането му в електронен не е цифровизация, тъй като по този метод не се попълня базата данни в НЗИС. Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов пред Българска национална телевизия.

По думите му има много съществени претекстове за връщане на хартиените предписания за антибиотици и това е предлагането на Българския лекарски съюз.

„ Но също по този начин е значимо да се каже, че те не одобряват този вид за антидиабетните медикаменти и инсулинrте “, посочи проф. Гетов.

По думите му причините за връщането на е-рецептата за антибиотици за избран интервал – до 1 март 2024 година, са няколко – особеностите на сезона и упованието на грипа, невъзможността на някои лекари да издават е-рецепти – работещите в „ Спешна помощ “ и тези, които дават съботно-неделни наряди да вземем за пример.

Проф. Гетов бе безапелационен, че с помощта на комплекса от ограничения, подхванати напоследък, доста е намалял дефицитът на медикаментите за хора с диабет, а през вчерашния ден в Министерство на здравеопазването е постъпил единствено един сигнал за липса на лекарство против диабет. Настоящата заповед на министъра за ограничение на износа на тези артикули е с със период до 31 декември, а в нея са включени и гранулните форми сиропи с антибиотици за деца, напомни той.

Зам.-министърът бе безапелационен, че казусът с дефицита на медикаменти значително е овладян.

Той засегна и тематиката за измененията в ЗЛПХМ, като акцентира, че процесът е достигнал до нотификация и затова се чака в околните месеци да получим мнението на Европейска комисия, след което измененията ще влязат за разискване в българския парламент.

Проф. Гетов бе безапелационен, че по време на целия развой по въвеждането на е-рецептите Министерството на здравеопазването е било отворено за градивни диалози и разговор, само че не приема да бъде буфер сред съсловните организации.

Проф. Гетов добави, че през днешния ден в министерството следва финално разискване на предлагането на Лекарския съюз за редом изписване на антибиотици на хартия и цифрово, а окончателното решение се чака на среща с премиера в петък.

Той напомни още, че упоритостта на държавното управление е през идната година всички медикаменти по лекарско наставление да преминат на е-рецепти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР