Аптеките да дават задължително дежурства нощем по график. Това предложение

...
Аптеките да дават задължително дежурства нощем по график. Това предложение
Коментари Харесай

Аптеките с денонощни дежурства по график

Аптеките да дават наложително наряди нощем по график. Това предложение на Министерството на здравеопазването следва да бъде разисквано, заяви заместител здравният министър Жени Начева.

Към момента те са прекомерно малко. Има обитаеми места, където през нощта човек няма от кое място да си купи лекарство, добави за „ Монитор “ тя.

Затова концепцията на Министерство на здравеопазването е графиците за денонощните наряди да се изготвят за тримесечен интервал от районните здравни инспекции.

Предлага се и санкция за неспазване на графиците. Ако контрольор откри, че е затворено макар дежурството, шефът ще отнася санкция от 1000 до 3000 лв. ако притежателят е едноличен търговец. Санкцията се усилва от 2000 до 6000 лв., в случай че е юридическо лице.

3600 са аптеките в страната все още, демонстрират данни на Българския фармацевтичен съюз. От тях обаче единствено към 30 са тези, които работят нонстоп. Те са в огромните градове и най-много в столицата. Оказва се, че нашата страна е измежду водещите в Европейския съюз по брой на аптеки на глава от популацията. В същото време обаче те са отворени единствено в светлата част на денонощието.

Най-невралгични и без лекарствена помощ са градовете Враца, Видин, Търговище, Смолян и Разград, в които изобщо няма работеща нощем аптека.

Затова Министерство на здравеопазването предлага и основаването на Национална аптечна карта по сходство на Националната здравна карта.

Междувременно от Сдружението за развиване на българското опазване на здравето настояха изрично за понижаване на ДДС-то върху медикаментите, медицинските произведения и диетичните храни. От там предлагането към този момент са го изпратили в Народното събрание и до министъра на финансите.

„ Независимо от обстоятелството, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, понижените ставки и освободените от Данък добавена стойност артикули и услуги са доста малко. Данък добавена стойност е налог, който се заплаща от крайния консуматор – в тази ситуация с медикаментите това са пациентите или НЗОК, в случай че те са реимбурсирани “, се споделя в писмото.

От сдружението оферират ставката да е 5 на 100. „ Така ще се освободи запас от 134 млн. лева от бюджета на НЗОК за медикаменти, който за 2019 година е в размер на 1,126 милиарда лева, защото сега тя заплаща медикаментите с включено Данък добавена стойност. Това би дало опция да се възстановяват повече медикаменти или сумите да се пренасочат за други потребности в опазването на здравето. От ежедневните кавги в последните месеци излиза наяве, че потребностите от тези пари са големи “, декларира ръководителят на сдружението Боряна Ботева. Тя показва, че по данни на Европейската комисия понижени ставки за медикаменти не се ползват единствено в България, Германия и Дания, а в четири от страните членки – Ирландия, Англия, Малта и Швеция, тя е нулева.

Голяма част от медикаментите в България са платени непосредствено от пациента – 60%, и това на фона на обстоятелството, че България е на последно място в Европейския съюз по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. По калкулации на сдружението намаляването на ставката за Данък добавена стойност на 5 % би довела до понижаване на цените на тези медикаменти с 13 %. Същата сума ще икономисват и лечебните заведения за медикаментите, които закупуват за лична сметка.

Не на последно място би трябвало да се обърне внимание и на изделията за хора с увреждания - това включва помощни средства (колички, верикализатори, ортези) и медицински произведения (имплантируеми изделия). В България освободени от Данък добавена стойност са единствено тези произведения, които са част от услуга – т.е. в случай че протезата е направена в независима медико-техническа лаборатория, само че не и в случай че е импортирана непосредствено от чужбина и закупена от профилиран магазин. Не са освободени от Данък добавена стойност и медицинските произведения, които се постанова българският пациент да заплаща при разнообразни интервенции, като сумите варират от 2000 до 20 000 лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР