49-ият парламент си отива утре - с клетвата на 50-ия.

...
49-ият парламент си отива утре - с клетвата на 50-ия.
Коментари Харесай

Пламен Киров: В момента имаме два парламента в един мандат

49-ият парламент си отива на следващия ден - с клетвата на 50-ия. 50-ият обаче към този момент е в мандат, защото има едно решение на Конституционен съд от 2001 година, че мандатът на Народно събрание стартира да тече от деня на изборите. Това значи, че сега имаме два Народното събрание в мандат.

 

Това изясни в " Денят стартира " по Българска национална телевизия конституционалистът проф. Пламен Киров. Той уточни, че според последните промени в Конституцията мандатът на настоящото Народно заседание завършва с полагането на клетва от новите депутати, само че не е включен текст по кое време стартира новият мандат - т.е., решението на Конституционен съд е настоящо.

 

Не е невероятно да се повтори обстановката с едноседмичния избор на ръководител от предходния парламент, само че Пламен Киров счита, че този път депутатите ще проявят повече разсъдък поради почналите договаряния.

 

" Традицията е ръководителят да се излъчи от най-голямата по бройка парламентарна група, само че ние постоянно нарушаваме тези неписани правила. това е едно джентълменско съглашение, на никое място не е написано, че безусловно би трябвало да е по този начин, само че традицията е такава от 1991 година насам ", сподели Киров.

 

ЦИК би трябвало да даде рационално пояснение по какъв начин при 85% сбъркани протоколи беше избран правилен резултат, разяснява още той.

 

" Колко от сбърканите протоколи са поправени, като: всички изборни бумаги се вадят, бюлетините се броят отначало и тогава се нанасят корекции? "

 

Според него 17% от протоколите не подхождат на това, което се намира в чувалите. Никой не оспорва избора, тъй като срокът за обжалване е до един месец след оповестяване на изборния резултат, а нито една политическа партия не е наясно каква е картината във всички 12 000 секции.

 

Смяната на членовете на СИК в последния миг проф. Киров изясни по този начин:

 

" Обществена загадка е, че се купуват гласове. Само че в случай че купите цяла комисия, тогава ще си спестите доста пари и можете да купите доста повече комисии, в сравнение с гласове. Дано в идните дни не забележим и пазаруване на депутати ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР