Не всички телефони на хората в Пловдивско са получили предупреждение

...
Не всички телефони на хората в Пловдивско са получили предупреждение
Коментари Харесай

Не всички телефони на хората в Пловдивско са получили предупреждение за труса

Не всички телефони на хората в Пловдивско са получили предизвестие за земетресението с магнитуд 4,3 по Рихтер, което беше записано през вчерашния ден в 20:24 ч. Системата за ранно предизвестие при изключителни обстановки и бедствия BG-ALERT e известила единствено някои мобилни устройства, като не е изпратила сигнал даже до някои телефони с по-нови операционни системи, предава Българска национална телевизия.

Трусът стресна жителите на Пловдив и на региона. Усетен е от Садово до Хасково, в това число и на обсерваторията в Рожен.

Хората разказват земетресението като кратковременно, само че предшествано от мощно бумтене. През октомври на същото място имаше земетресение от 4,7 по Рихтер. Сега няма опустошения, няма и потърпевши.

„ Разлюля се всичко под краката ни, в това число и постройката зад нас и тя се разклати “, описа Илияна от Асеновград пред Българска национална телевизия.

„ Аз съм била в Турция, когато стана най-голямото земетресение и от там получих някаква нерешителност и единствено като усетих – бях на чешмата и си миех ръцете и се развиках: Бягайте, бягайте, земетресение. Нашите деца хвръкнаха “, показа Севгинар Гарип от Долни Воден.

„ Същият миг, който стана земетресението и телефонът стартира да пищи и от там разбрахме “, добави Нериман Османова, Долни Воден.

„ Усетих го, бях тук в центъра и се разтресоха стени, хората се обърнаха, бяха се изплашили, усети се доста мощно. Имаше суматоха “.

Хората в селата към Садово също са обезпокоени от труса.

„ Цялата къща се разтресе. Ужасен звук подземен се чу. Къщата чак на талази стана. Много се изплаших. Кучетата вън бяха полудели, едвам ги укротих “, описа Ани Димитрова, с. Болярци.

„ Около 20:30 часа бях на двора с децата, когато чух мощен екот и всичко към нас стартира да се люлее. Към момента нямам данни за вреди от земетресението. Но нас през годините постоянно ни люлее земетресение. Ако не всяка година, то най-малко през година, и с магнитуд от 3,5 до 5 “, съобщи Станислав Панайотов, кмет на село Кочево.

„ Към момента ситуацията е спокойна. Първоначалната нерешителност, която е била измежду жителите на града, е минала. Аз обиколих тук най-източната, високата част. Почти към този момент няма признаци на нерешителност. Спокойни са хората, разхождат се “, сподели Димитър Желязков, основен специалист „ Управление при рецесии и сигурност “, община Асеновград. До този миг е последвал единствено един второстепенен трус с магнитуд от 2,4 по Рихтер. Сеизмолозите обаче чакат напрежението в земните глъбини да продължи.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР