Apple в понеделник представи скъпи очила с добавена реалност, наречени

...
Apple в понеделник представи скъпи очила с добавена реалност, наречени
Коментари Харесай

Apple показа суперскъпите си очила за виртуална реалност

Apple в понеделник показа скъпи очила с добавена действителност, наречени Vision Pro. Това е най-рисковият залог за софтуерната компания от представянето на iPhone преди повече от десетилетие, нахлувайки на пазар, доминиран в този момент от Meta, написа Reuters.

На годишната си конференция за разработчици Apple показа и набор от нови артикули и функционалности, в това число 15-инчов MacBook Air, мощен чип, наименуван M2 Ultra и усъвършенствания в софтуера на iOS.

Продажбите на Vision Pro ще стартират от 3499 $, повече от три пъти цената на най-скъпите очила в линията на Meta от устройства за смесена и виртуална действителност.

Очилата ще тестват пазар, препълнен с устройства, които към момента не са спечелили известност измежду потребителите, и ще го слагат в директна конкуренция със притежателя на Фейсбук след години на конфликти сред двете компании по въпроси като поверителността на потребителите и контрола върху платформите за разработчици.

Apple акцентира новите функционалности за добавена действителност на очилата, както и спортните и развлекателни партньорства, които ще предложат. Устройството ще употребява нов чип, наименуван R1, който ще обработва информацията от датчиците за по-малко време от мигването на окото, сподели Apple.

Но известията не съумяха да развълнуват Уолстрийт, който увеличи акциите на Apple до рекордно високо равнище преди старта. Но акциите останаха значително непроменени в следпазарната търговия.

Богатите, ранните консуматори на технологиите ще купят Vision Pro на тълпи, само че има още години преди иглата за гигантската Apple да се реалокира “, сподели Дейвид Ролф, основен капиталов шеф на Wedgewood Partners, която има акциите на Apple от 2005 година

Ролф сподели, че към момента няма всеобщ пазар за очилате, само че похвали софтуерните благоприятни условия на продукта. „ Apples Vision Pro ми припомня за доста ранните дни на революцията на персоналните компютри. Отне доста години на компютъра да се трансформира в всеобщ артикул. Същото е и с VisionPro. “

Потребителите на Vision Pro ще могат да избират наличие вътре в очилата с очите си, да допират пръстите си един с различен, с цел да щракнат и леко да прелистват, с цел да превъртат, като в същото време употребяват триизмерна камера и микрофонна система за снимане на видеоклипове и фотоси, които могат да бъдат гледани в 3D по-късно.

В своята най-забележителна образна разлика по отношение на очилата на Meta, устройството има и външен екран, който демонстрира очите на потребителя на хората от външния свят.



Външният екран потъмнява, когато потребителят е изцяло потънал във виртуален свят. Когато човек се приближи до консуматор, който е в цялостен виртуален режим, очилате ще покажат както потребителя, по този начин и външния човек един на различен, което прогрес в разширената действителност по отношение на устройствата на Meta, които демонстрират по-основна видео емисия от външния свят.

Това е първият артикул на Apple, който разглеждате, а не през него “, сподели изпълнителният шеф на Apple Тим Кук.

очилате на Apple ще бъдат налични при започване на идната година в Съединени американски щати, като в други страни ще бъдат налични по-късно през 2024 година
Глава до глава
Инвеститорите ще желаят да знаят припокриването сред гледната точка на Apple за пазара на виртуална действителност и тази на Meta, която сега управлява съвсем 80% от пазара на AR/VR устройства, съгласно компанията за пазарни изследвания IDC.

Главният изпълнителен шеф на Meta Марк Зукърбърг очерта своята визия за потребление на очила за потапяне във и отвън метавселената, където хората могат да се срещат виртуално, с цел да работят, играят и харчат. Ръководителите на Apple заобикалят този термин.

Основната разлика за мен е, че Зукърбърг се пробва да сътвори виртуален свят, в който желае да бъдем, и ми се коства, че Apple желае да ни държи към момента закотвени в нашия свят и просто да го разшири “, сподели Каролина Миланези, анализатор в Creative Strategies.

В допълнение към Meta, южнокорейската Sony Group Corp и притежаваният от ByteDance Pico също създават устройства за виртуална действителност.

IDC сподели, че всички тези компании са продали общо 8.8 милиона очила предходната година.

Apple сподели, че работи с Adobe и Microsoft, с цел да сложи своите приложения в новите очила, както и с Unity – софтуерна компания, която работи с разработчиците на игри. Акциите на Unity скочиха със 17% след известието.

Услугата за стрийминг Disney+ на Walt Disney ще бъде налична на Vision Pro, както и сбирката от филми и телевизионни излъчвания от Apple TV+.

Apple сподели и по какъв начин очилате могат да се употребяват с тракпад и клавиатура, с цел да работят като обичаен компютър с голям брой екрани.

Vision Pro има два часа приложимост с външна батерия, която Apple сподели, че ще понижи тежестта върху главата на потребителя. Устройството обаче би трябвало да бъде включено в електрическата мрежа или към батерията и не може да се употребява независимо.



Най-доброто устройство за смесена действителност Quest Pro на Meta, което съчетава виртуалната действителност с видео излъчванията от действителния свят, предлага към два часа живот на батерията непосредствено на очилате, без външна батерия. Meta предлага и приложения на Microsoft на своите устройства Quest.

Apple не направи огромни известия за генеративни AI артикули, сходни на ChatGPT или търсачката на Гугъл Bard, само че безшумно анонсира няколко по-малки функционалности с AI, като преписи онлайн на гласови известия.

Той показа нова версия на Mac Pro – най-производителният настолен компютър с чип M2 Ultra, планиран от компанията.

До понеделник Mac Pro беше последният компютър в гамата на Apple, който към момента използваше чип Intel.

Intel падна с 4.6%, откакто Apple се отхвърли да употребява чиповете в най-мощния си настолен компютър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР