Апостолическото пътуване на папа Франциск в Румъния, което започва днес

...
Апостолическото пътуване на папа Франциск в Румъния, което започва днес
Коментари Харесай

Затварят всички училища в Букурещ днес заради визитата на папата

Апостолическото пътешестване на папа Франциск в Румъния, което стартира през днешния ден и ще продължи до 2 юни, е измежду централните тематики за румънските вестници през днешния ден.

В. " Гъндул " дефинира визитата като " историческа ". Апостолическото пътешестване на папа Франциск в Румъния става факт 20 години след визитата на Свети Йоан Павел Втори през 1999 година, отбелязва изданието и добавя, че мотото на визитата е " Да вървим дружно! ", предава Българска телеграфна агенция.

Вярващите честват визитата на папата в Румъния и виждат в нея изтъкването на целите за взаимно благоденствие, както и историческата вероятност, която дава визитата за една православна страна, написа " Гъндул ". В същото време визитата на папа Франциск провокира и митинг, който е утвърден от кметството, " в отбрана на правата на православието ", отбелязва " Гъндул ".

С няколко фотоси в. " Адевърул " показва папамобила, направен от завода Дачия, който ще бъде употребен от главата на Римокатолическата черква по време на визитата.

Румънският папамобил е бил утвърден от Негово светейшество. Службата за сигурност и защита в Румъния, която дава отговор за сигурността на висшето държавно управление, разгласява първите фотоси на папамобила, който е направен според ограничения за сигурност, избрани след обстоен разбор на визити на папата в други страни.

В. " Котидианул " разгласява в детайли програмата на папата в Румъния през тези три дни. Днес той ще дойде в Букурещ и след формалното посрещане на летището, ще отиде в президентския замък Котрочени, където ще се състои публична гала по посрещането му и ще има среща с президента Клаус Йоханис и с премиера Виорика Дънчила. Папата ще има срещи с държавните управляващи, с представители на гражданското общество и с дипломатическия корпус. Следобед ще отиде в Палата на Патриаршията за частна среща с патриарх Даниел и среща със Синода на Румънската православна черква. Срещите с представителите на Румънската православна черква ще завършат с аудиенция на папа Франциск във към момента доизграждащата се Национална катедрала в Букурещ. Първият ден от визитата на папата в Румъния ще приключи със Света литургия в католическата катедрала " Св. Йосиф " в Букурещ, написа " Котидианул ".

В. " Адевърул " добавя, че на събитията, свързани с визитата на папа Франциск в Букурещ, са предстоящи 50 000 души, заради което са подхванати редица ограничавания в трафика и ограничения за сигурност. Всички учебни заведения в Букурещ ще бъдат затворени през днешния ден поради визитата.

" Котидианул " показва в детайли и програмата на визитата в съботния и неделния ден - в градовете Шумулеу Чук и Яш на 1 юни, и в град Блаж - на 2 юни. Главата на Римокатолическата черква ще отпътува от Румъния от град Сибиу на 2 юни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР