Апокалиптична прогноза за бъдещето на бившия къмпинг Черноморец направи лесовъдът

...
Апокалиптична прогноза за бъдещето на бившия къмпинг Черноморец направи лесовъдът
Коментари Харесай

Професор с апокалиптична прогноза за любим български курорт

Апокалиптична прогноза за бъдещето на някогашния къмпинг Черноморец направи лесовъдът проф. Александър Ташев от катедра „ Дендрология “ в Лесотехническия университет.

Той предизвести, че заплахата тонове пръст да се озоват в морето поради изсичането на гората е действителна.

„ Плажът ще бъде погубен. Такива дървесни типове, които са садени, с цел да укрепват брега, е неразрешено изобщо да се пипат. Това, което следим, е шокиращо “, сподели пред bTV професорът.

Застрашена от сриване е и част от вилната зона в морския град. Мястото до неотдавна беше залесено, само че в този момент е оголено.

„ Тази територия съставлява едно огромно свлачище, което е било спряно преди време с противоерозионни залесявания. Сложени са типове с по-мощна коренова система, които имат свойства да стопират придвижването на почвата. Това, което виждаме в този момент, е заличаване на дървесната растителност на огромна повърхност ", изясни дендрологът.

"Напълно се унищожават храстите, които задържат по повърхностните пластове и стопират свлачището. Неизбежно при една по-влажна година, при повече превалявания, всичко това ще тръгне към морето и ще настане екологична злополука “, предизвести той.

Яна Николова от съдружие „ Просперитет за нашия град “ разясни, че заплахата е огромна поради високите подпочвени води и активизираното наоколо свлачище. Ниската растителност не би трябвало да бъде подценявана, тъй като тя е с сносно развита коренова система и поддържа един подобен терен в безвреден тип, добави Николова.

Колегата й от „ Просперитет за нашия град “ Георги Димитров пък показа, че се тормози за достъпа до плажа, защото пътят се намира в частен парцел. Той сигнализира Община Созопол за различен маршрут.

Кметът на Черноморец Росен Деспов пък сподели, че изясни, че се построява екокъмпинг, в който обаче няма да има никакви постройки, а ще бъдат ситуирани единствено каравани и палатки.

„ Това, което виждам, не е сеч, а разчистване на терена, което притежателите са декларирали преди месец в общината. Предстои озеленяване, тъй че няма нищо притеснително “, твърди градоначалникът.

Плажът има нов концесионер, който е изкупил всички земи и парцели в близост. Георги Георгиев, който е негов представител, изясни, че с цел да бъде горист теренът, първо е трябвало да бъде измит.

Георгиев не отхвърли да е изсечена противоерозионната растителност, посадена преди 50 години, с цел да стопира рушенето на брега, само че посочи, че регионът ще бъде още веднъж горист.

"За да залесим терена, първо би трябвало да го почистим. Ние сме наели компания, която ще направи залесяването. Имат си експерти, които вземат решение какво би трябвало да се подреже и какъв брой. Ще се направи залесяване още веднъж ", добави той.
Предвидени са специфични шубраци, които ще бъдат ситуирани в ската, посочи Георги Георгиев.

Не е махана растителност, която да е залесявана преди половин век, сподели Феодър Донебавин.

"Представител съм на компанията, която стопанисва парцелите. Не е махана растителност, не са отрязани дърветата. Теренът е измит и фрезован за да се облагороди почвата и да се махнат остарели строителни боклуци от някогашните постройки в къмпинга. Целта е да се засее нова растителност ", добави той.

„ Ние се грижим за нашите парцели като положителни стопани. Свлачището, за което загатна госпожата, се намира в местността „ Червенка “. Тук е направено инженерно геоложко изследване, което удостоверява, че в тази част няма никакви свлачищни процеси. Засегната е предната линия от морската абразия “, сподели още Феодър Донебавин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР