„Апокалипсисът се отлага, защото базовото репродуктивно число е под 1,3

...
„Апокалипсисът се отлага, защото базовото репродуктивно число е под 1,3
Коментари Харесай

КОВИД прогноза: Апокалипсисът се отлага

„ Апокалипсисът се отсрочва, тъй като базовото репродуктивно число е под 1,3 към този момент цяла седмица. Това демонстрира, че „ Омикрон “ напредва, само че постепенно “, сподели в ефира на bTV математикът Николай Витанов.

„ Той има потребност от 3-4 седмици да стане доминантен. Три седмици минаха, виждате, че към този момент има 40% дял. До края на другата седмица „ Омикрон “ ще стане доминантен “, предвижда Витанов.

Той още веднъж изясни, че откакто стане доминантен, ще стартира да върлува. Края на януари, началото на февруари може да чакаме пиковите стойности.

Очакванията са от средата на февруари вълната да стартира да отшумява. Стойностите обаче ще понижават постепенно, посочи Витанов.

Ориентировъчното число за брой инфектирани дневно е 10 000, пресмята математикът. „ Това не са апокалиптични стойности. Те са шест до 10 пъти по-ниски от това, което споделят други хора “, добави той.

Според него, в случай че се стигне до стадий 3 и 4 в проекта на държавното управление за справяне с епидемията, тогава ограниченията ще стартират да оказват въздействие.

„ Силата на провалите на „ Омикрон “ понижава. Оттук нататък вирусът еволюира да става по-заразен, само че по-малко рисков. Така би могло да се чака, че ще отслабне дотолкоз, че да се трансформира в нещо грипоподобно “, счита математикът.
Свързани вести Проф. Витанов: Пловдив държи фронта, апокалипсисът се отсрочва СНИМКА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР