Апелативният специализиран съд оправда бившия министър на външните работи Даниел

...
Апелативният специализиран съд оправда бившия министър на външните работи Даниел
Коментари Харесай

Втора инстанция оправда Даниел Митов и Христо Ангеличин по делото за самолетните билети

Апелативният профилиран съд оправда някогашния министър на външните работи Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин на втора инстанция по обвиняване за непозволени заплащания към фирма за образуване на служебни пътувания. 

Предишната инстанция също оправда Митов, само че осъди Ангеличин на 4 години затвор и 4000 лева санкция за ощетяване на звеното с близо половин милион лв.. 

Спецпрокуратурата твърдеше, че Митов и Ангеличин са нарушили Закона за обществените финанси и Закона за публичните поръчки. Външно и Министерството на земеделението и храните (МЗХ) непозволено са сключили съглашение с туроператорска компания, която осигурявала самолетни билети, медицински застраховки и хотелски настанявания при служебни пътувания.

Митов изпълняваше длъжността на министър на външните работи в кабинета " Борисов 2 " като част от гражданската квота. Обвинението против него бе повдигнато през май 2017 година

Това е второто дело, по което Ангеличин е оневинен на втора инстанция в границите на по-малко от месец. През април той бе приет за почтен по дело за занемареност при покупката на телефонни централи в 12 задгранични представителства на страната, макар че на първа инстанция му бе наложено 2 години наказване " отнемане от независимост " и санкция. 

Историята

Според прокуратурата някогашният външен министър е нарушил Закона за публичните поръчки като сключил съглашения към контракт с Министерството на земеделието и храните и по този начин е набавил полза за комерсиално сдружение като е ощетил страната с 494 458,03 лева Митов задължил Министерство на външните работи да преведе посредством Министерство на земеделието и храните на комерсиалното сдружение въпросната сума и не планувал надзор по осъществяването на ценовото предложение по по този начин подписаните съглашения. 

Христо Ангеличин е упрекнат, че в интервала от 15.01.2016 година до 22.07.2016 година, като заместник-министър на външните работи, при изискванията на продължавано закононарушение, в нарушаване на отговорностите си да следи и управлява активността на дирекция „ Управление на собствеността и материално-техническо обезпечаване ” в Министерство на външните работи, не упражнил задоволителен надзор върху работата на шефа на тази дирекция. 

В резултат на това са последвали обилни вреди за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лв., изплатени по силата на две съглашения подписани сред Министерство на външните работи и Министерство на земеделието и храните, на комерсиално сдружение, като сумата е недължимо платена, заради неспазване от страна на комерсиалното сдружение на ценовото му предложение.

Вместо да се съблюдава законът, защото са налице учредения за осъществяване на процедура за възлагане на социална поръчка по реда на Закон за обществените поръчки, Министерство на външните работи сключило две съглашения (от 15.01.2016 година и от 22.04.2016 г.) с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са употребили услугите на комерсиално сдружение посредством Министерството. С това комерсиално сдружение Министерство на земеделието и храните е в договорни връзки след извършена социална поръчка за обезпечаване на въздушен превоз, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за чиновниците на Министерство на земеделието и храните.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР