Апелативният специализиран наказателен съд не уважи искането на прокуратурата за

...
Апелативният специализиран наказателен съд не уважи искането на прокуратурата за
Коментари Харесай

Прокуратурата представи нови доказателства за хакерската атака срещу НАП

Апелативният профилиран углавен съд не почете настояването на прокуратурата за разглеждане при закрити порти на мярката за неотклонение на обвинения Иван Тодоров. Той е упрекнат в подбуждане към кибертероризъм и беше върнат в ареста, откакто магистратите го дефинираха като общественоопасен. Към наказателна отговорност са привлечени още Кристиян Бойков и комерсиалният шеф на компанията Георги Янков.
Пред въззивната инстанция Апелативната профилирана прокуратура показа нови доказателства - протоколи от разпити на очевидци, експертни информации, както и други документи, имащи директно отношение към предмета на доказване.
След като съобрази събрания доказателствен материал съдът реши, че са налице предпоставки и наложи на Тодоров най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “.
„ Извършеното закононарушение разкрива извънредно висока степен на социална заплаха поради настъпилите нездравословни последствия и други условия. От сървърите на Национална агенция за приходите са източени персоналните данни на над пет милиона български жители, а в публичен уебсайт във файл „ NE SE CHISTIIIIIII “ са събрани данни за 2 099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е осведомителната сигурност на десетки търговски сдружения и държавни органи “, се споделя в известие на Спецпрокуратурата.
„ Апелативната профилирана прокуратура и Специализираната прокуратура смятат, че българските жители имат право на информация по въпроси, които съставляват за тях легален интерес, в случай че информацията не е държавна или друга предпазена от закона загадка или не се засягат непознати права. Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства, е опция за обществото да си построи вярна преценка за обосноваността на наказателното гонене по проблеми предизвикващи огромен интерес. Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура ще съблюдават, както и досега, презумпцията за невиновност и няма да оповестяват информация, която би заплашила хода на наказателното произвеждане. Водени от това схващане, при безусловно съблюдаване на закона ще продължим да осведомяваме обществеността по въпроси, представляващи огромен публичен интерес. Българските жители имат право да знаят “, пишат още от държавното обвиняване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР