Апелативният съд в Пловдив остави окончателно зад решетките двамата полицаи

...
Апелативният съд в Пловдив остави окончателно зад решетките двамата полицаи
Коментари Харесай

Окончателно! Задържаните за рекет полицаи и шефове в Ботев Пловдив остават в ареста

Апелативният съд в Пловдив остави дефинитивно зад решетките двамата служители на реда и двамата шефове от пловдивския футболен клуб „ Ботев “. Те бяха арестувани за изнудване, присъединяване във въоръжена проведена незаконна група и закани към футболни почитатели. Решението е дефинитивно.

Зам.-търговският шеф на ФК " Ботев " Въльо Петров, шефът по сигурността на клуба Милен Стоянов и двамата служители на реда Галин Колев и Мартин Ламбрев, задържани преди седмица, през днешния ден желаеха от съда по-леки ограничения за неотклонение, съобщи.

Четиримата са привлечени към наказателна отговорност  за осъществени от тях закононарушения, свързани с присъединяване във въоръжена проведена незаконна група, основана с користна цел и цел да прави в съгласие в страната и чужбина изнудвания и принуди на разнообразни жители. Спрямо ръководителя на проведената незаконна група Въльо Петров /49/  година, са повдигнати пет обвинявания за изнудвания и насила. Престъпленията са осъществени в интервала от  септември до ноември 2023 година на територията на  Пловдив и Димитровград. 

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е чиновник на  Министерство на вътрешните работи в  Пловдив -  служителят на реда Галин Колев и Милен Христев, притежател на " Ботев гард ", са повдигнати също обвинявания за изнудвания и насила. Спрямо четвъртия участник в проведената незаконна група  Мартин Ламбрев, който също е чиновник на МВР  в Пловдив, са повдигнати обвинявания единствено за изнудвания.

" Задържането на Милен Христов е  незаконосъобразно, голословно и незаслужено ", съобщи неговият бранител адв. Кемалова, която упорства за мярка " подписка ". Според нея, Окръжен съд, който е първа инстанция, нямал претекстове за задържането по всички доводи, които са създали. " Липсват данни за авторството на закононарушението, камо ли за доказателства. Има спор и за локалната подсъдност. Съдът не е взел поради, че обвиняването " изнудване " е в графата " закононарушения против личността ", съобщи Кемалова. 

Милен бил прочут в Димитровград като началник на борческа формация " седмиците ". Тя дефинира обвиняванията като " скалъпени ", само тъй като " някой желал да вземе Ботев ". Знаците на полицията, които били открити в Милен Христов са му били дадени от Ботев по отношение на защитата на мачовете и носенето на белезници, съобщи Кемалова. Откъде Ботев раполага с полицейски атрибути не стана ясно. 

Друг пропуск на съда, съгласно Кемалова е, че Окръжен съд не е изложил претекстове кой е началник на Организираната незаконна група, по кое време е основана, по какъв начин са се съгласували, нямало точна дата и място къде е основано ОПГ. Кемалова също попита за какво прокуратурата не е иззела видеозаписите от стадиона, въпреки че в продължение на няколко месеца една медия е писала за случая. 

Адвокатът на служителя на реда Галин Колев - Никола Симеонов, също изиска по-лека мярка. Заяви, че наложената мярка - арест  е незаконосъобразна и несправедлива, с извънредно сбити претекстове. Симеонов счита, че няма ясна последователност на закононарушенията, не се знае и за какво е формирано производството. Нямало тъжби от потърпевшите очевидци. Той също построи защитна версия, обвинявайки медиите. " Вместо господство на закона се прилагало господство на медиите. Не единствено в това дело, само че и в тоза на арменците " съобщи Симеонов.  Твърди, че на 20 септември, когато е било изнудването,  Галин Колев физически не е участвал в Димитровград. Адвокатът изиска отказ на наблюдаващият прокурор, тъй като бил преднамерен, което се доказвало от протокола на Окръжен съд. 

Полицаят, упрекнат в серия закононарушения, имал единствено положителни характеристичните данни - чисто правосъдно минало, трудова зает, фамилен, без криминалистични регистрации. Нито е рисков, нито може да се укрие, нито да извърши друго закононарушение, твърди Симеонов.  Прокуратурата го е изкарала, че прави лихварска активност, разяснява юристът с гледище за по-лека мярка. 

От през вчерашния ден има заповед, че е отхвърлен от работа и за конфискувани служебното му оръжие и полицейската карта.  

Адвокатът на Въльо Петров, който се оказа зам. търговски шеф на Ботев, съобщи, че не му е ясно по какъв начин тези лица са попаднали в полезрението и по какъв начин се е стигнало до следствие на лица, които не живеят в Пловдив. Според него не я ясна повода да се случи всичко това в Пловдив и прокуратурата да се заеме е потърпевшия Христо Илиев и другите двама Живко Василев и Иван Атанасов. Константин Давчев също упрекна прокуратурата в преднамереност и преднамереност.

" Правната подготовка на обвиняванията е тотално объркана. Законът не планува сред двете ограничения да се събират нови доказателства. Обвиненията на прокуратурата са " кърпени " и няма по какъв начин бранителите на обвинените да знаят какви тъкмо са закононарушенията и по кое време са се случили ", съобщи Константин Давчев. Прокуратурата се пробва да внуши на съда, че има по-конкретни обвинявания, с които да се реши може ли да се извърши ново закононарушение, само че няма доказателства за нищо. Липсват и доказателства за структурираност, продължителност и координация, които са съществени, с цел да има обвиняване за ОПГ. Няма и никакви трайни връзки сред обвинените, както и връзка сред тях. В момента няма приложени и СРС-та по делото. Няма доказателства за закани. Няма и общо единодушие сред всички обвинени да правят каквото и да било, няма и доказателства против ръководителя, че е подобен, което приказва, че няма дании за ОПГ. 

Адвокат Давчев ненапълно опроверга тезата на сътрудниците си, че обвиняванията са по медийни изявления, защото заяви в съда, че Въльо Петров се е срещал с проверяващ публицист и е подавал информация. 

Защитникът на Мартин Ламбрев - Румен Катрев, съобщи че доказателствата са негодни и не се открива обосновано съмнение, че е направил закононарушение или че има заплаха да извърши такова. " Материалите по делото изобилстват от непотвърдена оперативна информация и няма никакви изчерпателно посочени доказателства. Прокурорът и Окръжен съд са сложили и четиримата обвинени под общ знаменател. Липсва индивидуализиране и конкретизация какво тъкмо е направил Мартин. Вътрешна сигурност е направила инспекция и той е дал подробни пояснение, за които първоинстанционният съд не е взел отношение. Мярката е несъразмерна по отношение на всички доказателства против него ", разяснява Катрев. 

Прокурорът Добринка Калчева настоя Апелативен съд да удостовери ареста и за четиримата. " Има обвинявания за тежки умишлени закононарушения, които се санкционират с отнемане от независимост. Има обосновано съмнение и за четиримата, че са създатели на закононарушенията, които са в детайли разказани " сподели тя. 

Смята, че обвиняванията не са прецизни, само че се обосновава с това, че са още работни и занапред ще бъдат прецизирани. " Относно конкретизацията за  дати, са налице задоволително данни, с цел да могат обвиняванията да се одобряват за годни. Адекватно са изпълнени и критериите да приказваме за ОПГ. Тепърва ще се събират и още доказателства ", съобщи Калчева. 

Разпитани са голям брой очевидци, осъществени са огледи, претърсвания и изземвания, свален е запис от скайбокса на стадиона, както и диалог сред Живко Василев и длъжностно лице от Министерство на вътрешните работи, която касае една от преписките. Иззети са муниции, следва да бъдат правени експертизи. Доказателствата,че Въльо е управлявал ОПГ-то също са задоволителни, даже са го наричали по избран метод, сходно на началник. Имал е престижа да привиква избрани лица и да дава нареждания. Опасността да извършат друго закононарушение е действителна и това е ясно разказано и от окръжния съд. ", добави тя. 

“Не знам къде се твърди, че прокуратурата спомага на медиите, поради някаква промяна на собствеността на футболния клуб. Става въпрос само за престъпни закононарушения. Ако бъдат пуснато на независимост могат да окажат влияние на следствието и на очевидците и на бъдещи дейности,които следва да бъдат осъществени. Могат и да извършат дейности срещу правораздаването. Полицейските чиновници даже са по-опасни от другите, които са престъпно проявени. Прокуратурата не плаши с покачване на нови обвинявания, само че в случай че бъдат събрани нови доказателства, то такива ще бъдат повдигнати. Това обаче на стои на дневен ред все още " съобщи Калчева. 

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР