Апелативният съд в Бургас потвърди 8-годишната ефективна присъда на 16-годишния

...
Апелативният съд в Бургас потвърди 8-годишната ефективна присъда на 16-годишния
Коментари Харесай

Потвърдиха присъдата на ученика, убил 11-годишната Никол

Апелативният съд в Бургас удостовери 8-годишната ефикасна присъда на 16-годишния Иван Иванов, който беше приет за отговорен за това, че умъртвил 11-годишната Никол Йончева от Бургас на 20 август 2017 година.

Двете правосъдни инстанции взеха решение, че ученикът съзнателно умъртвил момичето, като й нанесъл удар с нож в дясната част на врата и прерязал сънната артерия, което довело до остра кръвозагуба и анемия.

Убийството е осъществено по изключително непосилен метод - момиченцето е останало в схващане след пробождането, задоволително информативно е възприемало същността на обстановката, в която се е намирало, виждало е изтичащата от раната кръв, било е затворена в кабината на асансьора, викало е за помощ, осъзнавало е неизбежността на гибелта си, изживявало е тежки предсмъртни страдания, и убийството е осъществено с особена свирепост.

Изслушаната и призната в хода на първоинстанционното правосъдно разследване, сложна психиатрично - психическа експертиза е безапелационна в извода си, че 16-годишният обвиняем е вменяем. Според движимостите лица Иван е могъл е да управлява постъпките си и да схваща свойството и смисъла на стореното. Вещите лица установяват, че той не страда от психиатрично заболяване. Установяват диагноза "лека умствена назадничавост с минимално нарушаване на държанието.

Потвърденото наказване е в размер на 8 години „ отнемане от независимост “, което да бъде изтърпяно при първичен „ общ “ режим. Иван Иванов е наказан да заплати на майката на убитата Никол сумата от 150 000 лв..

"Размерът на наказването е в границите на година и половина над междинния размер, визиран в материалната норма и подхожда на характера и тежестта на осъщественото незаконно действие. Така отмереното наказване е уместно и заслужено за реализиране задачите на специфичната предварителна защита на закона, свързани най-много с коригиране и превъзпитание на подсъдимия. Така отмереното наказване като обективно и заслужено ще изиграе и своя превантивно-възпиращ резултат за всички членове на обществото, с което ще се осъществят в задоволителна степен задачите на генералната предварителна защита. Справедливо отмереното наказване би било явен и безапелационен сигнал към обществеността за неприемливостта и непримиримостта към този тип незаконна предприемчивост, изключително в случаите на непредизвикана експанзия на дете по отношение на дете ", пишат в претекстовете си апелативните съдии.

Решението предстои на обжалване и митинг в 15-дневен период от съобщаването му на страните пред Върховен касационен съд.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР