Апелативната камара на Международния трибунал за военните престъпления в бивша

...
Апелативната камара на Международния трибунал за военните престъпления в бивша
Коментари Харесай

Трибуналът в Хага произнася последната присъда в мандата си в сряда

Апелативната камара на Международния арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия ще произнесе в сряда последната присъда в мандата на съда, съобщи Танюг.

На 29 ноември Апелативната камара би трябвало да се произнесе по случая против някогашния водач на босненските хървати Ядранко Пърлич и петима други обвинени, които на първа инстанция през 2013 година бяха наказани общо на 111 години затвор за закононарушения против босненски мюсюлмани по време на войната от 1992-1995 година

Петимата бяха наказани като участници в " групово незаконно начинание ", в което са взели участие и представители на държавното и военното управление на Хърватия, в това число президентът Франьо Туджман, за основаване на област с чисто хърватско население на босненска територия и присъединението й към Хърватия, предава Българска телеграфна агенция.

През март тази година прокуратурата на трибунала изиска Апелативната камара да усили присъдите до общо 220 години. В заключителната си тирада прокуратурата посочи, че закононарушенията над босненските мюсюлмани са били всеобщи, няколко десетки хиляди души са били прогонени от домовете си, няколко хиляди са били пленени и държани при тежки условия и изпращани на насилствен труд, при което някои от тях са изгубили живота си.

Трибуналът в Хага по-рано заяви, че този случай е " най-сложният " в неговата работа. Процесът стартира на 26 април 2006 година, а прокуратурата приключи с представянето на доказателствата си през 2008 година, като взе показания от 249 очевидци. Защитата показва своите доказателства от 2008 до 2010 година и разпита 77 очевидци. Заключителните речи бяха произнесени през март 2011 година Присъдата, която бе изречена на 29 май 2013 година, съдържа над 2600 страници.

Хърватия чака окончателната присъда по случая с неспокойствие, тъй като от нея ще зависи дали държавното управление на Хърватия от това време ще бъде оповестено за съпричастно към закононарушенията над босненските мюсюлмани. Ако тяхната отговорност бъде доказана, Хърватия ще претърпи както честен, по този начин и финансов удар. Освен изплащането на компенсации на разселените и прогонени цивилни, тази присъда може да разклати и хърватската версия за " отечествената война ", водена през 90-те години на предишния век.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР