Апелативна прокуратура-Варна взе на специален надзор досъдебното производство на Окръжна

...
Апелативна прокуратура-Варна взе на специален надзор досъдебното производство на Окръжна
Коментари Харесай

Прокуратурата във Варна взе под специален надзор разследването за заседналия кораб

Апелативна прокуратура-Варна взе на специфичен контрол досъдебното произвеждане на Окръжна прокуратура-Добрич, формирано по отношение на случая с товарен транспортен съд, затънал край крайбрежията на Камен бряг, заради фактическата и правна трудност на случая, и социална му значителност, оповестиха от обвиняването.



Целта на избрания контролен прокурор ще бъде да следи за срочното и качественото осъществяване на дейностите по следствието - определяне на аргументите и събитията, довели до случая, изясняване на въпроса със замърсяването на морската вода и нанасянето на вреди за природата и дали дейностите на оправомощените държавни органи са били съответни или е налице безучастие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да докара до екологична злополука.

Действията по следствието не престават и сега. Предстои членове от екипажа на кораба да бъдат разпитани пред арбитър . Очакват се резултатите от назначените експертизи, като при потребност ще бъдат назначавани и спомагателни такива.

Междувременно министърът на транспорта Христо Алексиев проведе незабавна среща със заместник-ръководителя на задачата на Турция, Ерман Топчу. Срещата бе продължение на диалозите на министър Алексиев през вчерашния ден с представител на турския корабособственик.

Христо Алексиев е сложил изискване за стриктен контрол върху поетия ангажимент и обвързване от страна на корабособственика за показване на своевременен адекватен план в сходство с българското и европейското законодателство.

Министърът е подчертал, че българската страна продължава да ръководи избавителната акция и е мобилизирала съоръжение, в това число и за евакуация на екипажа и все още ситуацията е овладяна, само че са нужни спомагателни незабавни и съответни ограничения от страна на корабособственика.

Катер на  " Гранична полиция " преди обяд приближи заседналия кораб  " Vera Su "  край Камен бряг. Все още не е ясно сигурно какво тъкмо се случва, така като катерът кръжа наоколо до кораба 15 минути, след което се отдалечи.

А по предписание на министъра на околната среда и водите Асен Личев от през днешния ден стартира спомагателен площен мониторинг на морските води  в региона на заседналия транспортен съд „ Vera Su “, който да служи като база за съпоставяне за следствията върху околната среда при последващи избавителни дейности. Планът за мониторинга е създаден взаимно с специалисти от Института по океанология - Българска академия на науките. 

Пунктовете са определени съгласно отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и прогнозираната метеорологична конюнктура през идващите 10 дни. 

Това ще разреши следене на потенциално влияние върху морската околна среда при положение на попадане на карбамид в морските води при наново пускане на дейностите по разтоварване на кораба.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР