Апаши откраднаха апаратурата за видеонаблюдение в резервата Сребърна край Силистра.

...
Апаши откраднаха апаратурата за видеонаблюдение в резервата Сребърна край Силистра.
Коментари Харесай

Задигнаха ценна апаратура за 15 бона от резервата "Сребърна"

Апаши откраднаха апаратурата за видеонаблюдение в резервата " Сребърна " край Силистра. Нанесените вреди са за над 15 000 лв.. Полицията проверява случая, само че към момента няма арестувани, оповестява Българска национална телевизия.

Въпреки че в резервата охранителите вършат денонощни обходи, крадците са съумели да се промъкнат до северния шлюз на захранващия канал на езерото, който е мъчнопроходим и далечен от туристическите направления. Така необезпокоявани, те са съумели да отмъкнат инсталираните неотдавна три камери за видеонаблюдение. Взели саи слънчев панел. Заради изчезналата инсталация експертите в резервата мъчно се оправят със отговорностите си.

Тези системи са част от план, който цели да даде по добра информация за положението на екосистемите, за всички събития от натурален и антропогенен темперамент, които протичат в резервата и като цяло по този начин затруднява и утежнява работата, изясни екоекспертът от резервата Момчил Петров. Вандалите са се пробвали да откраднати системата, която автоматизирано регистрира равнището на водата в резервата, само че не са съумели. Затова разрушили таблото изрязали кабелите.

Сега еколозите не знаят по кое време езерото би трябвало да се запълни с вода от река Дунав. Има значение във всеки миг какво е равнището с цел да може да се предприеме съответното отваряне на шлюзовете или затваряне, съобщи още Момчил Петров. От районната еко ревизия са на мнение, че сходни похищения хвърлят сянка върху напъните им да подобрят изискванията в предпазената територия, откакто в края на юни ЮНЕСКО разгласи резервата " Сребърна " за биосферен парк.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР