Апартаментите на хотелски принцип в Пловдив бележат ръст от близо

...
Апартаментите на хотелски принцип в Пловдив бележат ръст от близо
Коментари Харесай

Частните апартаменти за нощувки отвяха хотелите в Пловдив

Апартаментите на хотелски принцип в Пловдив бележат растеж от близо 50% през май, до момента в който при хотелите нарасналото търсене е едвам 18%, сподели инспекция на " Марица ". Броят на местата за настаняване, подлежащи на категоризация, обаче скача двойно за същия интервал.

Туристите постепенно стартират да се връщат в Пловдив през това лято. Докато обаче хотелите към момента не могат да усетят покачвания поток на гости под тепетата, при техния директен съперник - жилищата на хотелски принцип, обстановката е доста по-различна. Проверка в масивите на Националния статистически институт демонстрира, че по отношение на началото на лято 2020 осъществените нощувки сега са с близо 15% повече. При жилищата в най-популярната платформа за отдаване на жилища за кратковременен наем AirBnb обстановката обаче наподобява доста по-оптимистично, като растежът там е от 48,8%.

Причините за покачвания интерес обаче имат своето разумно пояснение. Ако през лятото на 2019 година в Пловдив имаше регистрирани над 930 сходни жилището единствено в границите на града, то през това лято те са към този момент 703 на брой. По време на пандемията през 2020 година, когато на практика месеци наред туризмът беше блокиран, всекидневно най-малко по един апартамент в Пловдив е напускал известната платформа, сподели инспекцията на " Марица ". Така единствено в границите на 24 месеца,

231 жилища са излезли от пазара на отдаване на хотелски принцип.

Така към края на ​май тази година междинната месечна претовареност на апартаментите-хотели в Пловдив е била 58%, което ще рече, че приблизително по 17 вечери в месеца този вид места за настаняване са били заети. ​Това значи, че на този принцип са осъществени над 12 700 нощувки. По-детайлен взор обаче демонстрира блестящо открояваща се наклонност - заетостта в Пловдив надалеч не е равномерна - местата за настаняване в градския център или в непосредствена непосредственост имат междинна претовареност от 75%, до момента в който тези в периферията - към 41%. Ръстът за 12-месечен интервал пък е близо 50% (от 8 400 до 12 700 нощувки през май).

През май в хотелите в целия район са били осъществени над 80 хиляди нощувки, което значи, че междинната месечна претовареност е била към 24%, съгласно данните от Национален статистически институт, което е нарастване с близо 18% по отношение на май на 2020 година

Приходите от нощувки за този интервал пък е към 4.3 млн. лева (докато от жилищата на хотелски принцип е към 880 хиляди лева)

Интересна е обаче статистиката за хотелите и местата за настаняване, подлежащи на категоризация. Ако през май 2020 година в региона са функционирали 110 места за настаняване с над 10 кревати, а броят на леглата в тях е бил 5.0 хиляди, то през май, тази година броят им е скочил повече от два пъти - до 222 места за настаняване с над 10 кревати и обща легова база от 10.9 хиляди. Според туроператорите това прави междинната претовареност доста по-впечатляваща.

От първичните данни на платформата AirBnb пък се вижда, че през юни устойчивата наклонност за нарастване на броя на нощувките в жилищата на хотелски принцип се резервира и заетостта ще скочи малко над 60%, което пък значи, че евентуално за първи път от 2 години в Пловдив ще имаме над 100 хиляди осъществени нощувки общо в хотелите и жилищата за настаняване.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР