Антон Славчев, който след оставката на Сотир Цацаров на практика

...
Антон Славчев, който след оставката на Сотир Цацаров на практика
Коментари Харесай

Шефът на КПКОНПИ Антон Славчев иска да става окръжен прокурор

Антон Славчев, който след оставката на Сотир Цацаров на процедура оглавява антикорупционната комисия КПКОНПИ, кандидатства за областен прокурор.

 

Това се вижда от листата с позволените 186 претенденти, които се борят за общо 10 места в окръжните прокуратури в страната. Новината първо съобщи Clubz.bg.

 

Миналия петък беше обнародван и влезе в действие новият Закон за противопоставяне на корупцията. По силата му се основава нова Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК), а КПКОНПИ се трансформира в комисия за конфискация, като занапред ще се приема нов закон и за това.

 

В тримесечен период от влизането в действие на закона Народното събрание би трябвало да избере тримата членовете на КПК, освен това с болшинство от 2/3 от всички депутати.

 

Дотогава функционалностите им ще се извършват от заварените членове на КПКОНПИ. След избора, заварените ще продължат мандата си като членове на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество.

 

Освен Славчев, който е зам.-председател на КПКОНПИ, това са Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева.

 

Антон Славчев е аплайват за прокурор още през август. И тогава обаче към този момент беше ясно, че КПКОНПИ няма да я бъде още дълго. 

 

Официално оповестената биография на Славчев гласи, че той е приключил е Висшето военно транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков "  в София и Великотърновски университет  " Св. св. Кирил и Методий ", откъдето се е дипломирал като правист. Има дълготраен стаж в системата на Министерство на вътрешните работи. В интервала 2008 година до 2018 година е чиновник на ДАНС. През април 2018 година е определен от Народното събрание за заместник-председател на КПКОНПИ.

Антон Славчев не е единственото известно име в листата с претендентите за прокурори.

Преди дни стана ясно, че алената роба желае да постави и доскорошното парламентарно юридическо острие на ГЕРБ Дани Каназирева.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР