Антон Гицов Наскоро опълчилата се срещу властта Елена Йончева каза,

...
Антон Гицов Наскоро опълчилата се срещу властта Елена Йончева каза,
Коментари Харесай

Двойният аршин на правосъдието

Антон Гицов

Наскоро опълчилата се против властта Елена Йончева сподели, че откакто e почнала да прави следствия за корупция, прокуратурата я е атакувала един път с дребна, а повторно и с огромна бухалка. Ако непокорната Елена е удряна с бухалки, някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха напряко ударени с парен чук. 20 години затвор за Иванчева с 10 000 лева санкция, конфискация на имущество, връщане в ареста (да не избяга като Брендо и братя Галеви, които управляващите държаха на независимост, до момента в който ги съдеха), по 12 години за Петрова и Дюлгеров. " Ако бяха умъртвили Ваклин (инвеститора, от който бил пожелан подкуп), щяха да имат по-ниски санкции " - разяснява присъдата юрист Емануил Йорданов, защитаващ Биляна Петрова.

Така най-накрая властта и прокуратурата може да въздъхнат: ето образец по какъв начин се бори България с корупцията - безкомпромисно и с най-строги присъди. Е, имаше рецензии и недоволства за нечовешкото отношение към двете дами - зрелищен арест на многолюден бул. в столицата, оковаване с белезници и вериги, държане в килии с турски клекала вместо тоалетни чинии, неотваряеми прозорци, непропускащи светлина. Но както сподели господин Цацаров след произнасянето на присъдите, " справедливостта спечелва ".

Дали справедливостта е спечелила, е още рано да се каже, въпреки всичко делото ще се преглежда на втора инстанция, а

обвиняванията, наподобява, са много пробити

Големият въпрос е по какъв начин може обвиняването да издържи, откакто медиаторът Петко Дюлгеров се е отказал от показанията си, т. е. сред подкупваните и подкупващия не е имало никаква връзка, директна или индиректна. Зам. основният прокурор Иван Гешев направи изказване, че Петко Дюлгеров не се бил отказал от показанията си, а просто не е дал пояснения в съда. Но юристът на Биляна Петрова съобщи, че на едно от последните съвещания по делото Дюлгеров се е отказал от показанията си, като се е оплакал, че е бил натискан от прокурори и чиновници на КПКОНПИ да приказва " вярно ". Иска ли да каже зам. основният прокурор, че юрист Йорданов лъже? Защото, в случай че юристът споделя истината, по какъв начин е допустимо съдът да не вземе това поради? С тези отказвания от показания до момента десетки каузи са се проваляли в правосъдни процеси против видни незаконни босове. И още нещо - в случай че Иванчева и Петрова са имали практиката да взимат големи подкупи, къде са жилищата им по 150 и 200 квадрата, вилите им, лъскавите им коли, солидните персонални сметки в банки или откритите в тайници по домовете им купища пари?

Независимо от многото въпроси към присъдите основният прокурор Сотир Цацаров предвижда, че на втора инстанция те ще бъдат доказани. Защо е по този начин убеден? Да не би да знае нещо, което ние не знаем? Питаме се, тъй като практиката в последните 15-ина години демонстрира, че прокуратурата доста пъти е повдигала обвинявания за корупция, корист със служебното състояние, нелегално обогатяване, измами и прочие против висши държавни управници и служители и в съвсем всички случаи тя е претърпявала неуспех. Или не се е стигнало до присъди, или в случай че в редки случаи е имало присъди, те са били отменяни на втора инстанция.

Ето някои забавни образци

През 2003 година е разследван и наказан Станислав Копаров - началник на Държавния запас от квотата на Движение за права и свободи, чиято брачна половинка Искра Михайлова по това време е зам.-министър на районното развиване от квотата на Движение за права и свободи, а през днешния ден е евродепутат. Осъден е на 5 година затвор на две каузи за източване на Държавния запас, едното дружно с търговеца на зърно Мирчо Циганина и второ - за покупка от олигарха Христо Ковачки на неколкостотин хиляди тона брикети от негова фабрика, без тези брикети, освен това нискокачествени, да са в листата на суровините.

Новият началник на Държавния запас Димитър Димитров е наказан през 2010 година от Софийски градски съд на 5 година затвор за подписани покупко-продажби с горива, ощетили страната със 120 000 млн. лева През 2008 година Асен Друмев - изпълнителен шеф на Държавния фонд " Земеделие ", е упрекнат за непозволено одобрение на планове по стратегия САПАРД и през 2010 година е наказан от Софийски градски съд на 4 години затвор.

През 2011 година Александър Томов - вицепремиер в държавното управление на Димитър Попов и някогашен началник на " Кремиковци ", е наказан на 9 години затвор за заграбване от " Кремиковци " в огромни размери - 7,5 млн. евро.

През 2011 година Мария Мургина - началник на Националната организация за приходите, е упрекната за длъжностно закононарушение, данъчни измами и оказване на напън върху компании, които са били подлагани на непрекъснати данъчни проверки. През януари 2011 година е наказана на 4 година затвор по две от обвиняванията против нея.

Всичките тези хора обаче на втора инстанция са изцяло оневинени!

За корист с големи, многомилионни суми са раздадени смешни присъди - 5, най-много 9 години, против 20 години за Иванчева за открити в колата й 56 000 евро.

А какво да кажем за

присъдите против водачи на незаконни групировки

Братя Галеви, от които беше пропищяла Дупница, и те даже бяха открили надзор върху Общинския съвет на града (чийто ръководител Явор Димитров през януари 2009 година ги съпостави с " възрожденци " ), бяха наказани на 5 години затвор за незаконната им активност. Соченият за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо, след 12 години правосъден развой, в който прокуратурата твърдеше, че участниците в ръководената от него незаконна група са изпрали над 21 млн. лева от опиати, беше наказан у нас през април 2018 година на някакви си 6 години затвор. Така съгласно раздаващите присъди български съдии Иванчева, Петрова и Дюлгеров са доста по-опасни нарушители от братя Галеви, Брендо и някои висши държавни служители, ощетили страната с милиони.

Зам. основният прокурор Гешев съобщи, че зад Иванчева стоят " олигархически сили, политически ползи и публицисти ", Това е съществено обвиняване от страна на втория най-висш началник на българската прокуратура и той е задължен да се разясни. Кои са олигарсите, политиците и публицистите, свързани по някакъв (какъв?) метод с Иванчева и опълчващи се (как?) на прокуратурата и съда във връзка с съдопроизводството по отношение на Иванчева. Какъв е техният интерес?

В края на краищата, отговорна ли е или не Иванчева, ГЕРБ не печели, а справедливо губи от правосъдния развой против нея, тъй като зрелищното арестуване на двете дами на многолюден бул. - акция, траяла цели 7 часа, изискванията в килията, белезниците и прангите, безпричинно дългият престой в ареста и необикновената сурова присъда не може да не се одобряват от обществеността като вендета и предизвестие против всеки самостоятелен и беззащитен от мощна партия претендент, дръзнал като Иванчева да оспори на избори и да победи претендента на ГЕРБ в основен за тази партия регион.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР