Антиправителствените протести в Сирия продължават шести ден

...
Антиправителствени демонстрации се проведоха в няколко провинции в Сирия, като
Коментари Харесай

Антиправителствени демонстрации се проведоха в няколко провинции в Сирия, като протестиращите призоваха за сваляне на президента Башар ал-Асад, в сцени, напомнящи началото на Сирийското въстание през 2011 г.

Стотици протестиращи се събраха в петък в Швейда и Дераа, и двете в Южна Сирия, Северно Алепо и Идлиб, на северозапад, и Дейр Аз Зор, Ракка и Хасаке, на североизток.

Протестите започнаха преди шест дни в контролираната от правителството Свейда, тъй като разочарованието от покачването на цените доведе до скандиране на антиправителствени лозунги.

„Единственото ни искане е свалянето на режима като цяло, защото е корумпиран“, каза Джамал, активист от Шведа, изразявайки надеждата си, че демонстрациите ще продължат, за разлика от предишни години, позовавайки се на подкрепата на друзите духовенство към тези искания.

Членовете на малцинствената религиозна група, която съставлява мнозинството от жителите на Свейда, издигнаха знамена на друзите заедно със знамето на сирийската опозиция по време на протестите, казаха активисти.

Поддръжка за Sweida

Протестиращите в други провинции издигнаха лозунги в подкрепа на исканията на протестиращите в Швейда и в опит да представят обединена опозиция.

„Няма разлика между сирийците от всички секти, ние излязохме на улиците днес, за да потвърдим това и че единственият престъпник е Башар ал-Асад и всички, които са му помогнали“, каза Абу Салах Мареа, активист в северната провинция на Алепо.

През 2011 г. сирийското правителство отговори на мирните протести с военни репресии, като в крайна сметка превърна въстанието във въоръжен конфликт, който продължава и до днес – въпреки че правителството, с подкрепата на Русия и Иран, сега е изтласкало опозицията обратно на северозапад на страната.

Опозиционните активисти са изчислили, че повече от 600 000 души са били убити във войната.

Войната също така причини разселването на повече от половината от предвоенното население във и извън страната, тласкайки много сирийци към бедност.

Активист от Дераа, който поиска анонимност от съображения за сигурност, каза пред Al Jazeera, че манталитетът сега е различен от 2011 г.

„Сега хората знаят, че оцеляването на режима е причина за по-голям хаос и влошаване, отколкото неговото напускане“, каза активистът.

Протестираща „смелост“

САЩ подкрепиха демонстрантите.

„Сирийският народ заслужава нашата пълна подкрепа“, каза по-рано тази седмица Линда Томас-Грийнфийлд, посланик в ООН. „Те заслужават мир, сигурност и справедливост.“

На свой ред специалният пратеник на Германия за Сирия Стивън Шнек похвали в социалните мрежи „смелостта“ на демонстрантите и призова режима да се въздържа от използването на насилие за потушаването им.

Директорът на отдела за изследвания в Abaad Studies & Research Center, Мохамед Салем, каза пред Al Jazeera, че не очаква правителството да прибегне до тежките репресии за сигурността, които използва през 2011 г.

„Отнасянето на режима към демонстрации на друзи, кюрди или други малцинства винаги е било различно“, каза Салем.

Сирийското правителство и преди е полагало усилия да успокои исканията на протестиращите в друзските райони в миналото, в опит да им попречи да се присъединят към опозицията.

Трудни предизвикателства

Въпреки намаляването на насилието на първа линия през последните няколко години, сирийското правителство не успя да възстанови районите, над които си възвърна контрола, и икономическите проблеми се увеличиха.

Сирийският паунд загуби повече от 80 процента от стойността си за три месеца, а цените на стоките от първа необходимост „излизат извън контрол“, както Geir O Pedersen, специален пратеник на генералния секретар за Сирия, предупреди в брифинг пред Съвета за сигурност на ООН.

Салем от Abaad Center каза, че сирийското правителство се съпротивлява на всякакви политически реформи, но вярва, че може да направи някои отстъпки за различни региони на страната, с възможната поява на известна независимост от централното правителство в Дамаск в тези райони.

Радуан ал-Атраш, директор на Сирийския център за развитие на общността в Идлиб, описа обещанията на правителството за икономическа реформа като „фалшиви“.

Но той все още вярваше, че демонстрациите могат да сплашат правителството.

„Сирийският народ, със своето единство и революция, е способен да свали режима и да направи Сирия свободна за всички“, каза ал-Атраш.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР