Антиправителствен митинг във Варшава събра стотици хиляди хора, каза полският

...
Антиправителствен митинг във Варшава събра стотици хиляди хора, каза полският
Коментари Харесай

Стохиляден митинг на опозицията в Полша

Антиправителствен протест във Варшава събра " стотици хиляди " хора, сподели полският опозиционен водач Доналд Туск в неделя, когато се обърна към множеството в центъра на столицата, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Когато виждам тези стотици хиляди усмихнати лица, имам положителното възприятие, че настава преломният миг в историята на нашата татковина “, сподели Туск пред поддръжниците си преди общите избори на 15 октомври.

Свикан от Туск, някогашния министър председател и началник на блока на центристката партия „ Гражданска коалиция “, митингът имаше за цел да активизира електората за решаващия избор.

Участниците започнаха да се събират във Варшава в ранните часове, като хора пътуваха от цяла Полша, с цел да стачкуват против държавното управление.

Лех Валенса, някогашен полски президент, притежател на Нобелова премия за мир и водач на битката против комунизма, сподели по-рано, че възнамерява да стачкува дружно с водачите на някои други опозиционни партии.

„ Знаем от какво (управляващата партия) се опасява най-вече – от съдействието в границите на опозицията “, сподели Влодзимеж Чарзасти, един от водачите на партията Нова левица.

Управляващата партия, която постоянно се сблъсква с Европейски Съюз и е изправена пред обвинявания в подкопаване на върховенството на закона, има удобна преднина в социологическите изследвания с към 35 % от гласуващите, както демонстрира изследването на IBRiS.

Опозиционният алианс на „ Гражданската коалиция “ от дълго време изостава на второ място с 27 % от гласуващите в анкетата на IBRiS. Но съгласно Туск вътрешните изследвания, поръчани от личната му партия, демонстрират, че преднината на партията " Право и правдивост " е намаляла до единствено два %.

„ Възможността е налична, към момента нищо не е решено “, сподели Туск на своите поддръжници по-рано тази седмица, до момента в който се обръщаше към тълпи в Елблаг, Северна Полша, обещавайки да потърси отговорност от управляващите след вота.

„ Много от тях ще влязат в пандиза за очевидни обири, за нарушение на закона и конституцията “, сподели той, представен от БГНЕС

.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР