Антикризисните мерки на правителството на Кирил Петков са насочени към

...
Антикризисните мерки на правителството на Кирил Петков са насочени към
Коментари Харесай

Юлиан Войнов: Раздаване мерки ангро не е добър подход

Антикризисните ограничения на държавното управление на Кирил Петков са ориентирани към всички без да се прави никакво разграничаване, което не облагодетелства същински нуждаещите се хора. Раздаването ограничения ангро не е потребно, само че подобен е методът в целия Европейски съюз, който ние следваме.

Кабинетът за момента черпи позитивите от инфлацията, която дава спомагателните доходи в бюджета. Но при едно бъдещо понижаване на инфлацията, приходите могат да намалеят, а заплащанията да останат, което ще докара до натрупването на дълг. Това съобщи в изявление за БГНЕС икономистът Юлиан Войнов.

Антикризисните ограничения, които разгласи държавното управление на Кирил Петков, таргетират всички без значение кой какви приходи има.

„ Богатите хора, които зареждат по 400-500 литра бензин ще дават сега същите пари, единствено че зареждат повече. Докато бедните хора, които зареждат по 50 литра, ще спестят от порядъка на 10 лв. ", изясни той.

Според него сходна е и обстановката с намаляването на Данък добавена стойност на хляба.

„ Човек употребява несъмнено количество самун. Изключително нереалистично е да се чака цената да спадне, тъй като това е свободен пазар ", уточни икономистът и добави, че тази мярка най-вероятно ще разреши да се покрият разноските на производителя и търговеца без да се трансформира цената.

„ Но даже и да приемем, че цената спадне с 20%, човек може да употребява на месец към 20 хляба, да кажем всеки ден по един самун там или там по ¾, което прави по 40 ст. на самун, представете си това са от порядъка на 8 лв. на месец. Това не може да бъде някаква доста сериозна помощ за бедните хора ", съобщи Войнов и акцентира: „ Този, който повече употребява, защото няма разграничение на небогати и богати, ще икономисва доста повече, изключително при скъпите артикули - горива и така нататък Проблемът е, че не се направи това разграничаване, не се таргетираха хора, които в действителност са в потребност, тъй като има такива ".

Той съобщи, че раздаването на ограничения ангро не е най-хубавото.

„ Ситуацията е такава. Мерките, които одобряваме, са копирани от останалите страни. Ако погледнете в Европейския съюз, на всички места понижиха Данък добавена стойност на избрани артикули, трансформираха акцизи и други ", съобщи Войнов.

По отношение на пенсионерите той счита, че повдигането на пенсиите с едни и същи проценти не е най-хубавото решение. По-добре е да се извърши преизчисление на пенсиите, което се чака да стане в края на тази или началото на идната година.

„ Така че има някакво закъснение, само че помощите, които се дават на пенсионерите никога не са по-ниски, в сравнение с инфлационният напън сегашния миг ", сподели икономистът.

Войнов напомни, че инфлацията в България е вносна. Това, което се случва в целия свят се придвижва и в България. Имаме сериозен инфлационен напън. Хората губят своите приходи и би трябвало да бъдат обезщетени.

„ В обстановка на инфлация всяко вкарване на пари води до увеличение на цените. Има спор дали даването на помощи ще докара до инфлационен напън. Не може да се твърди изрично, че спомагателните помощи, които ще бъдат предоставени ще доведат до някакъв спомагателен инфлационен напън единствено в България. Наливайки помощи в системата, това води, в случай че не до увеличение, то най-малко до задържане на потреблението в страната. След като има задържане на потреблението, това значи, че инфлационният напън ще продължи ", сподели той.

Той дефинира осъществените актуализации на бюджета като рационални.

„ Разбира се има рецензии по актуализациите, тъй като в бюджета, който сега се извършва, беше подложен прекомерно огромен акцент върху финансовата стратегия на държавното управление. 8,2 милиарда лв. финансова стратегия, която в никакъв случай не е била. България в най-хубавите си години е изпълнявала в порядъка от 3-4 милиарда лв. финансови вложения. Така че това е едно перо, което при всички турбуленции, които се случват на политическия пейзаж, най-вероятно няма да бъде изпълнено, тъй че там има доста сериозен буфер ", сподели той.

Според него антикризисните ограничения не се закъснели, още повече те са почнали още по време на здравната рецесия през 2020 година

„ Мярката 60 на 40 продължава да работи, общо взето всички механизми, които бяха въведени по този начин с някакви модификации не престават да работят. През предходната година имаше няколко актуализации на бюджета. С всяка актуализация имаше нарастване на пенсиите, тъй че действително в един миг те изпреварваха доста инфлацията. Увеличи се минималната работна заплата. През 2021 година растежът на приходите изпреварва растежа на инфлацията... Като цяло оповестените ограничения ще усилят и пенсиите, и заплащанията към бизнеса ", съобщи икономистът.

Юлиан Войнов уточни, че сега държавното управление черпи позитивите на инфлационния развой, тъй като точно този инфлация дава спомагателни доходи в бюджета.

„ Последната актуализация в макрорамката, която беше показана от Министерството на финансите април месец, дава към този момент Брутен вътрешен артикул, който е с няколко милиарда по-голям, в сравнение с беше в бюджета, който е заложен и надлежно това се отразява и на приходите в бюджета, които са с 4 милиарда повече, в сравнение с бяха предходните. Единствено и единствено въз основата на инфлационните, оттова няма смяна в перата данъчни доходи. Така че сега държавното управление е привилегировано да употребява големите доходи, инфлационни доходи, които влизат в бюджета ", сподели той.

Според него заплахата е, в случай че кабинетът се подлъже и реши, че тези доходи могат да продължат години напред.

„ Ако се заложат някакви доста високи стойности на обществени разноски, на пенсионни разноски, на всевъзможни такива дълготрайни помощи от една страна и въпреки това понижаване на налози, което за мен е извънредно неверно, тъй като с изключение на, че понижава приходите в бюджета, то основава проблеми при самото събиране на налози. Тоест прави данъчната система неефективна. За съпоставяне до момента до преди последните промени в данъчното законодателство, най-много понижението на Данък добавена стойност, България беше една от страните с най-ефективна данъчна система, точно заради единната ставка. В момента разбиването на тази единна ставка прави събирането на налозите неефективно, което в допълнение ще затормози бюджетните доходи ", предизвести Войнов.

И в случай че държавното управление легне на тази кълка, че няма терзание във връзка с приходите и заложи такива разноски, които станат непрекъснати с течение на времето, каквито са да кажем пенсионните разноски, може да се окаже в един миг, че тези разноски няма да могат да бъдат покрити със съответните доходи, изключително при предстоящ спад на инфлацията и тогава ще стартираме да теглим заеми.

„ Това за момента не е някаква сериозна болежка, тъй като България е една от трите страни с най-нисък дълг. Но въпреки всичко това не е вярната политика, още повече, че би трябвало да се има поради, когато намаляваш налози, по-късно е доста мъчно ги възстановиш ", предизвести Юлиан Войнов.

Източник:БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР