Антикорупционният закон ще бъде гласуван в четвъртък, каза в студиото

...
Антикорупционният закон ще бъде гласуван в четвъртък, каза в студиото
Коментари Харесай

Борис Ячев: Антикорупционният закон ще бъде гласуван до четвъртък на обяд

Антикорупционният закон ще бъде гласуван в четвъртък, сподели в студиото на " Още от деня " ръководителят на комисията за битка с корупцията в Народно събрание Борис Ячев.

Борис Ячев, ръководител на комисия за битка с корупцията в Народно събрание: Ако преглеждаме всъщност бъдещите функционалности на антикорупционното звено, на антикорупционната комисия, тя можеше да бъде превърната в политическа бухалка или в мегаполитическа бухалка в един предходен законопроект, когато концепцията беше управлението на това бюро, комисия или какъвто и да е антикорупционен орган да се назначава от Министерски съвет или персонално от премиера, както и да се споделя той. В името на парламентарния консенсус и Народното събрание, като висш орган на правоприлагането у нас, беше признато новият антикорупционен орган да се избира от Народното събрание.
На въпрос за какво тази функционалност да не бъде поверена на президента, Борис Ячев уточни, че президентът назначава, а Народното събрание избира и тук е главната разлика.

По отношение на опасенията, че комисията ще събира и използва така наречен " профилирани разследващи средства ", той съобщи, че тази част от активността ѝ ще се следи от Специална парламентарна комисия - тази, която и сега се занимава с наблюдаване на службите и на СРС-тата, и ще подсигурява по-добра бистрота в това по какъв начин се съхраняват и използват доказателствата, събрани посредством СРС-та.
Борис Ячев, ръководител на комисия за битка с корупцията в Народно събрание: Подаването на сигнал и следствието в действителност има две страни. От една страна стои индивидът, който счита, че има задоволително доказателства за корупционни практики или за спор на ползи, и подава сигнал. От друга страна е този, против който е подаден сигналът. Ние и в предходния парламент, и в този момент доста интензивно работихме за това да няма анонимни сигнали.
Той изясни, че тези, които ще подават сигнали, са предпазени по доста способи от закона и самоличността им няма да става известна, както и те няма да бъдат наказвани или уволнявани от работа.
Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР