Аревало печели съкрушително президентския пост в Гватемала на фона на надежди за промяна

...
Антикорупционният кръстоносец Бернардо Аревало постигна съкрушителна победа на президентските избори
Коментари Харесай

Антикорупционният кръстоносец Бернардо Аревало постигна съкрушителна победа на президентските избори в Гватемала, след като гласоподавателите, ядосани от провала на последователните лидери да се справят с широко разпространената корупция, направиха решителен избор за промяна .

При преброяване на 98 процента от бюлетините Аревало имаше 58 процента от гласовете, а неговият съперник Сандра Торес изоставаше с 36 процента, според преброяване на националния изборен орган на TSE.

Бланка Алфаро, съдията, който ръководи TSE, каза, че Аревало от лявоцентристкото движение Semilla (Seed) е „виртуалният победител“ и призова за незабавен национален диалог, който да помогне за преодоляване на дълбоките политически разделения в страната.

Президентът Алехандро Джаматеи поздрави Аревало в туит в X, известен преди като Twitter, и го покани да започне организиран преход в деня след сертифицирането на резултатите.

„Да живее Гватемала!“ Аревало написа на X.

64-годишният бивш дипломат и син на бивш президент поема властта на фона на насилие и продоволствена несигурност, които предизвикаха нови миграционни вълни. Гватемалците сега представляват най-големия брой централноамериканци, които искат да влязат в Съединените щати.

Привържениците на Аревало излязоха по улиците, за да празнуват, когато местните медии съобщиха новината за победата му.

Джами Лукас, на 27 години, плачеше от радост. „Толкова съм щастлива, защото ще мога да живея в моята страна“, каза тя. „Няма да ми се наложи да мигрирам, за да оцелея.“

Много гватемалци също казаха, че се надяват победата на Аревало да предвещава по-добро бъдеще за страната им.

„Гласувах за Аревало, защото той е единствената опция, която имаме. Гласуването за Сандра подкрепя същите хора, които дойдоха преди“, каза Роберто Алварес, 74-годишен счетоводител, след като гласува в Гватемала Сити.

Торес отмени своята пресконференция след гласуването, планирана за неделя вечерта, съобщиха местните медии.

Часове преди затварянето на избирателните секции и двете кампании твърдяха спорадични нередности при гласуването, твърдения, които не са необичайни по време на изборите в Гватемала и които често се правят като част от последния тласък за излизане от вота.

Нямаше съобщения за насилие или безредици при затварянето на избирателните секции.

Ключов представител на Организацията на американските държави (ОАД), която има екип от 86 наблюдатели на изборите в Гватемала, каза, че гласуването е преминало гладко. Еладио Лоизага, ръководител на мисията, каза, че изборите са „изпълнили всички взискателни задължения“.

Изборите се наблюдават внимателно от международната общност, включително САЩ, след като кампанията беше помрачена от опитите на някои длъжностни лица да отстранят Аревало и неговата партия от надпреварата.

Неочакваният успех на Аревало в първия тур на изборите беше последван от нападения срещу партийните му офиси и тези на избирателните служители. Това също провокира призиви от опоненти за повторно преброяване, което забави официалните резултати.

Неговата партия беше спряна за кратко по искане на прокурор, преди върховният съд на страната да отмени забраната.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР