Антикорупционният фонд ще представи на 25 април доклад, озаглавен:Цената на

...
Антикорупционният фонд ще представи на 25 април доклад, озаглавен:Цената на
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд разказва за 65 дела-шамари срещу журналисти у нас

Антикорупционният фонд ще показа на 25 април отчет, озаглавен:

„ Цената на свободното слово. Анализ на правосъдни производства с характерностите на SLAPP в България “.

Както и Клуб Z е писал, SLAPP делата (от пестник, зашлевяне) са международен проблем - те не целят правораздаване, а заплашване на медии и публицисти и действително " задръстване на устите им " - най-често посредством колосални по мярка финансови искове, които се завеждат, възползвайки се от положителните финансови възможности на ищеца, достъпа му до скъпи юристи и други

" Докладът е първи опит за последователен преглед и разбор на правната процедура по стратегически каузи против обществено присъединяване (SLAPP) против публицисти и цивилен деятели в България за интервала 2000 година - март 2023 година

Той включва разбор и коментар на практиката на българските съдилища по 65 цивилен, наказателни, административнонаказателни и дисциплинарни производства, носещи белези на SLAPP, за последните 20 години, както и три решения на Европейския съд по правата на индивида против България по случаи с детайли на SLAPP ", пишат още уредниците.

Анализът дава отговор на въпросите:
- Какъв вид са SLAPP делата в България – наказателни, цивилен, други?
- Какви тактики се употребяват от ищците по делата, с цел да реализиран задачите си да заглушат сериозните журналистически гласове?
- С какви решения излиза съдът по стратегически каузи и на какво съображение?
- съумяват ли SLAPP делата в България да реализират стратегическите си цели?
- Какви ограничения има разполагаем гражданското общество и самостоятелните медии, с цел да противодействат на стратегическите каузи за заплашване?

В представянето на отчета ще се включат създателите Лора Георгиева и София Желева, както и Бойко Станкушев, шеф на АКФ, Ирина Недева, Председател на Асоциацията на Европейските публицисти, Илия Вълков, АЕЖ, създател на годишното проучване на АЕЖ за свободата на словото за 2022, „ Медии под обстрел “, и адв. Александър Кашъмов.

В полемиката ще се включат и представители на медии, цивилен организации и публицисти.

Докладът е направен по план, изпълняван в партньорство сред Асоциация на европейските публицисти в България и Фондация „ Антикорупционен фонд “ с поддръжката на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

Facebook съитието може да следите
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР