Антикорупционният фонд (АКФ) за случайното разпределяне на дело, заведено от

...
Антикорупционният фонд (АКФ) за случайното разпределяне на дело, заведено от
Коментари Харесай

АКФ: Съпругата на съдружника на Нотариуса е върнала достъпа до класифицирана информация на жена му

Антикорупционният фонд (АКФ) за инцидентното разпределение на дело, заведено от брачната половинка на убития Мартин Божанов-Нотариуса – Гергана. От документа излиза наяве, че то е било разпределено, гледано и в последна сметка решено в нейна изгода от арбитър Маргарита Немска.

Съдия Немска е някогашен зам. градски прокурор на София. Тя е брачна половинка на някогашния чиновник на Министерство на вътрешните работи и ДАНС юрист Емил Писков, който беше осветлен като съучастник на Мартин Божанов-Нотариуса в следствието на АКФ " Списък за бърз надзор ".

По него Божанова е обжалвала отменането на достъпа ѝ до класифицирана информация, което е довело до последващото и уволняване от ГДБОП.

Антикорупционният фонд цитира два самостоятелни източника, единият, от който от Софийска градска прокуратура (СГП) удостоверява, че това е секретното дело на Гергана Божанова – брачна половинка на Мартин Божанов – Нотариуса за отнетия ѝ достъп до класифицирана информация. Това е станало причина за освобождението ѝ от Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП).

Делото е разпределено на арбитър Маргарита Немска, която се произнася в интерес на Божанова и по този метод тя възвръща достъпа ѝ до секретна информация.

Решението след това е доказано и от Върховния административен съд (ВАС). По паралелно течащо друго дело за противозаконното уволняване на Божанова АССГ и Върховен административен съд също се произнасят в нейна изгода, като регистрират, че от Министерство на вътрешните работи не са спазили законовата процедура да ѝ предложат първо друга служба, която не изисква достъп до класифицирана информация.

Предвид секретността на делото документалното потвърждаване на информацията с безспорна сигурност от страна на АКФ е невероятно.

Според източника на АКФ от СГП обаче, събитието, че Маргарита Немска се е произнесла в интерес на брачната половинка на Божанов по делото за отнетия достъп до класифицирана информация, е известно на прокуратурата от изпратена ѝ подробна информация от ГДБОП, съдържаща голям брой данни за групата на Мартин Божанов.

По данни на АКФ Емил Писков, Маргарита Немска, Мартин Божанов и Гергана Божанова имат документирани две взаимни излизания и влизания през Граничен контролно-пропусквателен пункт на територията на страната през октомври и ноември 2020 година

„ Тези близки фамилни връзки, дружно с общия бизнес на Божанов и Писков, би трябвало да са причина Немска да се води от делото на Божанова. Както следим постоянно в последно време по съдебно-прокурорските проблеми по мрежите за редом правораздаване на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса, към тях непрестанно излизат преплитащи се близки фамилни, бизнес и колегиални връзки, които за участниците в тях обаче не са нищо неправилно и не могат да повлияят на безпристрастното решение на преписките и делата “, разяснява Николай Стайков от АКФ.

Видно от декларацията за имуществено положение на арбитър Немска и обява от през 2022 година тя и брачният партньор ѝ Емил Писков са купили апартамент в Барселона за близо 2 млн.лв., напомнят от АКФ.

Справка от испанския заможен указател и инспекция на АКФ на място показават, че парцелът се намира в централната градска част в първокласна жилищна постройка и все още се употребява.

Темата за имущественото положение на фамилията на Писков и Немска е забавна с оглед проучване сходството сред добитото от тях имущество и законните им приходи, изключително поради данните за активността на Писков като съучастник на Мартин Нотариуса, означават от АКФ.

„ Личността на другата брачна половинка от дуото Божанов-Писков е също любопитна. И до ден-днешен Министерство на вътрешните работи не е дало съществено пояснение по какъв начин Гергана Божанова е назначена с външен конкурс като проверяващ служител на реда в ГДБОП, какви инспекции са осъществявани преди назначението ѝ и с какви резултати са завършили. Настоящият шеф на ГДБОП Явор Серафимов изясни само, че едвам след назначението ѝ се установило разминаване сред предоставените от нея данни за имотното ѝ положение и действителното състояние, и била освободена “, добавя Николай Стайков.

Официално пресцентърът на Министерство на вътрешните работи удостоверява пред „ Свободна Европа “, че ръководителят на ГДБОП по времето на осъществяване на този конкурс Любомир Янев в предишното е „ осъществявал контакт “ с Мартин Божанов – Нотариуса, с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна инспекция по този мотив.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР