Антикорупционният фонд (АКФ) публикува нов документ в поредицата си СГП-Лийкс,

...
Антикорупционният фонд (АКФ) публикува нов документ в поредицата си СГП-Лийкс,
Коментари Харесай

Разкрития: Какво иззе ГДБОП от имот на Петьо Еврото до Осемте джуджета

Антикорупционният фонд (АКФ) разгласява нов документ в поредицата си " СГП-Лийкс ", който съставлява протокол за претършуване на един от парцелите на Петьо Петров-Еврото в София. Става въпрос за апартамент на улица “Свиленица ” - наоколо до фамозния ресторант “Осемте джуджета ”, където се твърди, че някогашният началник на столичното разследване е бил посредник сред мафия и правосъдна власт за изземване на бизнеси. В документите, оповестени от АКФ, се вижда и списък на конфискуваните материални доказателства при претърсването на този и различен апартамент в същата постройка.


Какво демонстрира протоколът?

 

Протоколът е за претършуване и изземване в неотложни случаи с следващо правосъдно утвърждение и е от дата 30 май 2023 година Главният проверяващ служител на реда при ГДБОП-МВР в столицата – Николай Атанасов, в наличието на поемни лица, прави изземването „ в изискванията на необходимост като единствена опция за събиране и опазване на доказателства, имащи значение за воденото следствие “ по проблема „ Осемте джуджета “. Жилището е на ул. „ Свиленица “ №2 и се показва, че е населявано от Петьо Вълков Петров.

 

На този адрес ГДБОП е иззела редица обекти, а на различен в съседство – още два. Ето какво е събрано от „ Свиленица “ №2 (вижте протокола тук):

 

- Четири броя оптични носителя – компактдискове;

- Един брой компактдиск и един брой лентоносител;

- Един брой мобилен телефон марка „ Хуауей “ – черен на цвят, в изключено положение;

- Пет броя оптични носители – компактдискове;

- Множество документи и папки с документи;

- Четири броя бележника с разнообразни размери, съдържащи ръкописни текстове;

- Множество дребни листове с изписан ръкописен текст; Множество документи;

- 1 бр. Лаптоп марка „ Асус “, модел „ Taichi31 Notebook PC “ и един брой портативен компютър марка Microsoft;

- Осем броя дребни касети с ленти и три броя лентови магнитни носителя в пластмасови опаковки.

 

На втория адрес – ул. „ Свиленица “, ап. 18, са конфискувани голям брой документи на името на Петьо Петров, три броя аудиокасети, един брой оптичен притежател, наподобяващ дискета, и един брой оптичен притежател – жълто-черен на цвят.

  

Апартаментите и тяхната история

 

Бившата брачна половинка на Петьо Петров - Любена Павлова, която приказва пред АКФ за " Осемте джуджета " и загатваше името на сегашния и.д. основен прокурор Борислав Сарафов, e едноличен притежател на компаниите “Ел Пи Логистик ” и “Би Ен Ди – Билд Ню Дей “. През 2016 година “Ел Пи Логистик ” купува два жилището на ул. " Свиленица ", в съседство с фамозния към този момент ресторант “Осемте джуджета ”, служител за офис на Петьо Еврото. Цената е прекомерно ниска за пазарните действителности.

 

За два жилището по 126 кв. м. в централен квартал на София компанията на Петрова заплаща единствено 399 455 лева - или по 815 евро на кв.м. Още един апартамент е платен в Банско за много по-скромната сума от 47 000 лева

 

Разликата сред заявеното и цената на придобиване на двата жилището в София и този в Банско е над 230 000 лева

 

На 9 октомври 2020 година двата жилището в София са продадени за 782 332 лева, демонстрира информация в Имотния указател, представена от Frognews.

 

Купувач е компанията “ГС Ривър ” от Пловдив. Така излиза, че или за 4 години парцелите са поскъпнали съвсем двойно, или преди 4 години са били декларирани на симулативни цени.

Обвинението против Еврото

 

През август 2023 година някогашният следовател Петьо Еврото, някогашната му брачна половинка Любена Павлова и наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал проблема " Осемте джуджета ",  получиха обвинявания. Те са упрекнати, че на 23 март 2020 година в София, в съучастничество и за да набират за себе си имотна полза, укрили непознати движими движимости, златни монети, за които знаели, че са добити от другиго посредством длъжностно закононарушение. Тяхното обвиняване е за вещно укривателство, което се санкционира с от една до шест години затвор. Тъй като няма данни къде се намира Петров, той е разгласен за вътрешно и интернационално търсене.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР