Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на
Коментари Харесай

Трайчо Трайков осъди КПКОНПИ за близо 100 хил. лв.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ би трябвало да заплати 99 639 лева на тогавашният стопански министър, а в този момент кмет на регион " Средец " в София от " Демократична България " Трайчо Трайков. На толкоз са изчислени с лихвите моралните вреди и пропуснатите изгоди поради воденото против Трайков произвеждане за спор на ползи. Това е решил на 10 август съдия Доброслав Руков от Административния съд - София-град по делото по Закона за отговорността на страната, водено от някогашния министър против КПКОНПИ, видя " Сега " в правосъдните регистри.

КПКОНПИ, която в този момент се ръководи от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, е наказана поради греховете на комисията за спор на ползи, която се вля в мегаоргана КПКОНПИ при основаването му. Производството за спор на ползи против Трайков стартира през 2012 година по негово гледище. По това време комисията се ръководеше от Филип Златанов, останал в историята със скандалното си тефтерче, в което беше записано кой да бъде ударен. Трайков участва в тефтерчето с " Трайчо да се движи ". Неговият проблем бе решен за негативно време от комисията на Златанов. Тя одобри, че като министър той е бил в спор на ползи при даването на концесия на  " Каолин ".

Трайков самичък сезира комисията против себе си месеци, откакто към този момент не беше министър, поради изказванията на тогавашния водещ в ТВ7 Николай Бареков, че е в спор на ползи. Целта на Трайков е да почисти името си, само че вместо това е приет в нарушаване. Две години по-късно обаче въпросът е към този момент завършен с влезнало в действие правосъдно решение, че комисията не е права. През 2019 година, малко преди да изтече отминалостта да търси обезщетение, Трайков подава желае си против КПКОНПИ.

С него твърди, че поради решението за спор на ползи от " Балканстрой " са отдръпнали офертата си за работа и заплата от 10 хиляди евро месечно. Бившият министър претендира и за 12 хиляди лева. неимуществени вреди - понесени душевни болки и премеждия. За тях пред съда описват двама очевидци - дамата, с която живее, и негова колежка.

КПКОНПИ пледират, че решението за спор на ползи е анулирано от съда не тъй като нямало спор, а тъй като била изтекла отминалостта. Освен това юрисконсултите на Цацаров упорстват, че Трайков самичък си е навредил като е сезирал комисията да го ревизира .

Съдът приема, че като бивш министър Трайков е бил добре известна в обществото персона и решението на комисията, отразено в общественото пространство и съпроводено с недобронамерени мнения, е увредило авторитета и положителното му име в обществото. 

" Органите и длъжностните лица, работещи тогава в комисията е следвало разполагат с задоволителен административен и управнически потенциал, който да им разреши да плануват, че в тази ситуация, без значение дали е имало или не спор на ползи, са изтекли периодите за формиране на произвеждане, а не самоцелно да организират такова ", написа арбитър Руков. И прави извод, че  постановяването на решението за спор на ползи е стимулирано от цел, друга от заложената в закона .

Според съда доводът, че Трайков сам е провокирал увреждането, или е съдействал за него, като е сезирал комисията, е неуместен. " Той е подхванал този ход с цел да почисти името и престижа си, повредени от злонамерените медийни изявления, предхождащи решението на комисията. По логиката на ответника, в случай че човек има здравословен проблем и потърси здравна помощ и в резултат на непросветеност или някаква друга причина здравословното му положение се утежни, може да се одобри, че той си е отговорен самичък, тъй като в случай че не беше търсил съдействието на медицински експерт, а си бе седял у дома и се е самолекувал, утежняването е нямало да се случи ", се споделя в правосъдния акт.

Съдът приема още, че Трайков е изпуснал контракт за 10 000 лева месечно за половин година  заради решението, че е в спор на ползи. Това се потвърждава от показаната от Трайков публична преписка с компанията. Затова са му присъдени 60 000 лева. за имуществени вреди.

Върху тези общо 72 000 лева вреди съдът е пресметнал мораторната рента, както и 3200 лева разходи за юрист, направени от Трайков. Така сумата, която КПКОНПИ му дължи, става 99 639 лева. Решението на арбитър Руков не е дефинитивно и може да се нападна пред Върховния административен съд.

Отношенията на Трайков с КПКОНПИ не се изчерпват единствено с това дело за вреди. В Софийския градски съд от 2018 година виси развой за конфискация на имущество за 2,4 млн. лева, воден от КПКОНПИ против Трайков. Това дело стана допустимо, откакто Трайков бе упрекнат по делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания " ЕВН ". През юни то завърши на първа инстанция с оправдателни присъди, а претекстовете на съда разрушиха обвиняването на пух и прахуляк.
Оправдателни присъди под високо напрежение
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР