Антикорупционната комисия КПКОНПИ ще внесе иск за над 10 млн.

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ ще внесе иск за над 10 млн.
Коментари Харесай

КПКОНПИ иска конфискация на 10 млн. лв. от бивш финансов министър

Антикорупционната комисия КПКОНПИ ще внесе иск за над 10 млн. лева против някогашния финансов министър и някогашен общински консултант в София Стоян Александров. Това заяви комисията в сряда. Производството против Александров е формирано през декември м.г., откакто прокуратурата е уведомила комисията, че някогашният банкер е притеглен като обвинен за лихварство.

От раздаването на заеми, без да има позволение са причинени значителни вреди и са получени обилни непозволени приходи, изяснява КПКОНПИ. Според повдигнатите от прокуратурата обвинения 19 ноември 2002 година до 12 февруари 2015 година в София, Бургас, Варна, Плевен, Царево, Видин и Пловдив, Александров, като физическо лице, без нужните разрешителни, е предоставял заеми и заеми против годишна рента от 14% до 18%, в българска и задгранична валута, на общо 61 физически и юридически лица.

Общият размер за заемите и заемите е 541 000 лева, 1 693 160 щатски $ и 3 738 600 евро.

Отделно от това, в интервала 2002 – 2009 година, и като шеф на ЕООД Александров е правил банкова активност, без да има нужния лиценз и без да е вписан в регистъра на Българска народна банка. Предоставените заеми са общо 13, в размер на 906 400 лева и 9 955 579 евро.

Искът на комисията е против Александров и свързани с него лица и сдружения. Цената му е 10 376 874 лв. Комисията претендира лишаване на 5 офиса в Плевен, 2 склада в Плевен, апартамент в Сандански, игрална зала с коктейл-бар в София, два магазина в София, солидна двуетажна постройка, масивна постройка от етаж и половина и жилище в София. Претендира се и лишаване на Ауди А8, както и на дружествени дялове и парични средства сметки в разнообразни банки. Върху това имущество са наложени възбрани и запори, изяснява КПКОНПИ.

Александров беше упрекнат през февруари 2018 година Тогава той изясни пред " Сега ", че дава заеми като физическо лице по Закона за отговорностите и договорите. Според него парите, които е давал, са с потвърден генезис и платени налози.

Втори иск срещу издателя на " Дневник " и " Капитал "

Комисията разгласи още, че внася иск и против издателя на " Дневник " и " Капитал " Иво Прокопиев и брачната половинка му Галя Прокопиева. Това е втори иск против Прокопиев. Той е за 451 хиляди лева Първият иск против Прокопиев беше импортиран през 2018 година в Окръжния съд в Бургас. Цената му е близо 199 млн. лева " По никое едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е дейности, свързани с издателската им активност и с имущество, принадлежащо на " Икономедиа "  АД ", акцентира комисията на Сотир Цацаров.

Според Прокопиев обаче задачата на запорите е да се нанесат вреди на бизнеса, с цел да се лимитират опциите за финансова поддръжка на медиите.
Прокопиев видя офанзива против самостоятелните медии в запорите на КПКОНПИ
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР