Антикорупционната комисия КПКОНПИ е осъдена да плати 186 226 лв.

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ е осъдена да плати 186 226 лв.
Коментари Харесай

КПКОНПИ е осъдена да плати над 186 000 лв. по загубено дело

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е наказана да заплати 186 226 лева разходи по дело за конфискация, което е изгубила на две инстанция. Това видя " Сега " в решение на Софийския апелативен съд от 30 декември м.г.

Комисията води дело за конфискация на имущество на стойност 3,1 млн. лева То потегля по съобщение на спецпрокуратурата, че В. А. има повдигнато обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група за укриване на налози. Софийският градски съд, а по-късно и Софийският апелативен съд обаче одобряват, че искът на комисията е необоснован и не е открито, че В.А. се е обогатил нелегално и има имущество, което предстои на лишаване. " Безспорно се откри от събраните по делото доказателства, че приходът на В. А., в главната си част, няма легален източник. Но не е налице обогатяване, защото липсва добито имущество ", написа градският съд. Втората инстанция се съгласява с този извод.

Градският съд банкет, че за проверявания интервал В.А. има 146 264 лева разноски и единствено 76 661 лева доходи. Но несъответствието сред тях е под 150 хиляди лева, т.е. по смисъла на закона не е доста.

От гражданското дело за конфискация излиза наяве, че В.А. е предаден на съд по обвиняването за присъединяване в незаконна група, само че не се схваща по какъв начин е завършил наказателният развой.

След като искът за конфискация за 3,1 млн. лева е отритнат, комисията е наказана да плати 124 151 лева държавна такса. Апелативният съд удостоверява това и добавя 62 075 лева, които КПКОНПИ дължи като такса за разглеждането на делото на втора инстанция. Решението на апелативните съдии не е дефинитивно и КПКОНПИ има право да го оспори пред Върховния касационен съд. Той обаче гледа цивилен каузи единствено по изключение.

Този случай не е изолиран. Преди време " Сега " писа по какъв начин комисията на освен е наказана да заплати 250 000 лева разходи, само че и е пропуснала периодите, с цел да апелира това правосъдно решение и то е станало дефинитивно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР