Ансамбълът по художествена гиманстика на България спечели златен медал в

...
Ансамбълът по художествена гиманстика на България спечели златен медал в
Коментари Харесай

Ансамбълът по художествена гимнастика спечели световна титла в София

Ансамбълът по художествена гиманстика на България завоюва златен орден в многобоя на Световното състезание, което се организира в София. Заедно с това българските състезателки завоюваха и квота за Олимпийските игри в Париж през 2024 година

Успехът на тима е още по-голям, защото той дебютира на шампионата на планетата в сегашния си състав. В него са включени Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова.

Възпитаничките на треньора Весела Димитрова събраха общ брой от 66.600 точки, откакто получиха оценки от 33.800 на пет обръча и 32.800 на три ленти и две топки. Това е първата купа за българския отбор в многобоя от 2014 година насам.

На второ място приключи тимът на Израел, а на трето място остана Испания. Двете страни също завоюваха квоти за Олимпийските игри.

„ Поздравявам ви за големия триумф, който постигнахте на Световното състезание по художествена гимнастика в София. Златният орден в многобоя и олимпийската квота за Париж 2024 слагат началото на ново потомство от спортни звезди освен в българската, само че и в международната гимнастика “, сподели служебният министър на спорта Весела Лечева.

България е олимпийски първенец при ансамблите, откакто завоюва купата на игрите в Токио през 2021 година и по този начин приключи дългогодишната доминация на Русия в спорта. Състезателките от оня отбор се отдръпнаха от спорта, а на тяхно място пристигна новия състав, който в този момент стана международен първенец.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР