Анонсът на председателя на КЕВР, че Булгаргаз може да спре

...
Анонсът на председателя на КЕВР, че Булгаргаз може да спре
Коментари Харесай

Фандъкова: Спиране на газа към "Топлофикация" ще е знак за липсата му

Анонсът на ръководителя на КЕВР, че " Булгаргаз " може да спре подаването на синьо гориво към " Топлофикация София ", е искрено самопризнание, че в страната не са подсигурени задоволителни количества газ ", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция във връзка със обстановката с " Топлофикация София ". На нея участва и шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ. " Вчера ръководителят на КЕВР сподели, че е склонен " Булгаргаз " да спре да подава природен газ към " Топлофикация София ", в случай че количествата се насочват към хранилището в Чирен. Подобно държание е неприемливо. Не може да се каже, че стопират топлоподаването към софиянци, с цел да отидат доставките в Чирен. Това е искрено самопризнание, че няма количества газ и тъй като няма, се взима от най-голямата топлофикация, която използва една трета от употребяваните количества газ в България, с цел да обезпечава топлоподаването на над 1,5 млн. души. Да спреш газа на София, с цел да вземеш нейните количества, е самопризнание за безспорен неуспех и безнаказаност ", разяснява Фандъкова.

Тя призна, че " Топлофикация София " дължи на " Булгаргаз " към 328 млн. лв., само че също по този начин добави, че " Топлофикация София " има недовзет доход от страната в размер на 332 млн. лв. и това е повода сдружението да не изплаща задължението си. По думите на Фандъкова страната има пълномощия да насочи недовзетия доход на " Топлофикация София " непосредствено към " Булгаргаз " или към БЕХ и по този метод да се реши казусът. " Заплахи за прекъсването на природния газ за София не мога да приема и е ясно и че софиянци няма да одобряват това. Ясно е, че би трябвало да се търсят решения на проблемите в тази тенденция. Смятам, че е неприемливо по този метод да се плашат хората и по този начин да се разясняват тези въпроси. Ако спре подаването на газ, то ще е поради неналичието на газ. Никаква друга причина не може ", сподели Фандъкова.

Вчера стана ясно, че КЕВР ще направи изключителна инспекция на „ Топлофикация София “ поради високата задлъжнялост на топлофикационното сдружение. Тя идва след получено писмо от „ Булгаргаз “ за просрочени отговорности за доставка на природен газ в размер на над 328 милиона лв.. Проверката би трябвало да завърши до 5 август.

Към 18 юли 2022 година отговорностите на " Топлофикация София " към " Булгаргаз " са в размер на 328 228 561 лева Размерът на този непогасен дълг на най-големия консуматор на природен газ в страната, насъбран главно в интервала януари - юли 2022 година, слага газовото сдружение в тежка финансова обстановка и заплашва енергийната сигурност на страната, се споделя в писмото на " Булгаргаз ", изпратено и до всички способени държавни институции.

Застрашени са и стратегическите планове, свързани с либерализацията на търговията с природен газ и диверсификацията на маршрутите и източниците. Освен погасяване на задълженията „ Топлофикация София " би трябвало да обезпечи нужния паричен запас за възнаграждение и на настоящото си ползване през идния отоплителен сезон, ако ще продължи договорните си връзки с „ Булгаргаз “ ЕАД, свързани с доставка на природен газ. В писмото на „ Булгаргаз “ се упорства за незабавни ограничения на държавно равнище за погасяване на отговорностите на „ Топлофикация София “.

Ако просрочените отговорности не бъдат заплатени в период до 20.08.2022 година „ Булгаргаз “ има намерение да приключи от 1.09.2022 година контракта за доставка на природен газ, с цел да може да се подсигуряват доставките за останалите клиенти. Газовият снабдител афишира, че няма да възнамерява доставка на декларираните от „ Топлофикация София " количества за септември и ще предприеме дейности за събиране на вземанията си по правосъден ред, в това число и обезпечителни ограничения.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР