Анкета на Галъп сочи, че откакто Доналд Тръмп е на

...
Анкета на Галъп сочи, че откакто Доналд Тръмп е на
Коментари Харесай

Китай печели влияние в Азия и разколебава съюзниците на САЩ

Анкета на " Галъп " сочи, че откогато Доналд Тръмп е на власт, основните съдружници на Съединени американски щати в Азия към този момент не са толкоз сигурни, че Вашингтон ще ги брани. Не бе затворена нито една военна база, само че лозунгът " Америка на първо място " подрони статута на Съединени американски щати. Затова Япония и Австралия укрепват военните си връзки, а Филипините, остарял сътрудник на американците, теглят заеми от Пекин. Според специалисти за разлика от Съединени американски щати Китай е засилил въздействието си върху политиката и стопанската система на района.

Година след идването на Тръмп в Белия дом виждаме разтърсена вярата в управителната роля на Съединени американски щати в света. Според изследване на " Галъп " в 134 страни рейтингът на администрацията му е понижен на 30 %. През последната си година администрацията на Барак Обама имаше утвърждение от 48 на 100.

Си Ен Ен акцентира, че процесът е засегнал даже страни като Япония, Австралия и Южна Корея, на които разчита най-вече американската военна тактика в Азия. Неяснотата към уговорките на Съединени американски щати към района подбуди локалните водачи да укрепват връзките между тях.

Ще посочим за образец неотдавнашните договорености сред премиера на Япония Шиндзо Абе и австралийския му сътрудник Малкълм Търнбул от срещата им в Токио. Засега коментаторите назовават връзките сред двете страни квазиалианс. Правителствените глави обаче взеха решение да сключат пакт за сигурност, който ще даде опция войските им да вземат участие в общи учения при взаимно домакинство.

Вестник " Стрейтс таймс " акцентира, че договарянията, повлияни от опасността от Северна Корея, в действителност са имали и по-дълбоки аргументи - растящата китайска сфера на въздействие и подозрения по отношение на политиката на Съединени американски щати в района. Още повече с оглед няколкото горещи точки там. Според Чисуке Масуо, доцент от Университета за обществени и културни проучвания на японския остров Кюшу, Китай вероятно ще ги употребява, с цел да потвърди своето предимство.

" През юли 2021 година се навършват 100 години от основаването на Китайската комунистическа партия. Както считам, към тази дата ръководителят на КНР Си Цзинпин мощно ще пожелае да показва пред народа си, че Китай е станал водеща мощ в района ", споделя Мацуо. След три години Съединени американски щати ще се опитат може би да възстановят позициите си, само че това едва ли е допустимо. Китай преструктурира целия интернационален ред в Азия и Тихия океан, изяснява той.

Борбата сред Китай и Съединени американски щати на никое място не е вземала толкоз открити форми, колкото в Южнокитайско море (ЮКМ). Китай продължи да строи въздушни бази и радари на острови, където се е настанил или които самичък е насипал. Неотдавна Съединени американски щати изпратиха край един от тях ескадрен миноносец. Китай стачкува - и нищо повече. Но борбата бе смекчена от корейската рецесия. И забележим ли рецесията поуталожена, спорът неизбежно ще се изостри.

" Пречката "

Китай в общи линии съумя да завоюва на своя страна Филипините, без значение че съглашение за защита свързва Манила с Вашингтон. Филипинският президент Родриго Дутерте одобри милиардни заеми от Пекин. Затова Манила надали ще се надява на помощ от Съединени американски щати в отдавнашния спор с Китай поради рифа Скарбъро.

Но лакмус, показващ до каква степен стига китайското въздействие в Югоизточна Азия, става през днешния ден политиката на Виетнам. По думите на Иън Стори, сингапурски специалист по Югоизточна Азия, Виетнам построи връзки в защитата със Съединени американски щати, с което наподобява изпъква измежду прилежащите страни като единствена спънка за експанзията на КНР в ЮКМ. Стигна се до такава степен, че през март е планувано посещаване на американски самолетоносач във виетнамското пристанище Дананг - за пръв път след края на войната във Виетнам.

" Женмин жибао ", орган на Централен комитет на китайската компартия, помести жлъчен коментар по този мотив. Нищо чудно, писа вестникът. През 2011 година, когато излезе в морето първият китайски самолетоносач " Ляонин ", американският самолетоносач " Джордж Вашингтон " навлезе в акватория, прекомерно близка до Виетнам. Американският транспортен съд бе посетен от виетнамски офицери. А през 2014 година Съединени американски щати отчасти подвигнаха възбраната върху оръжейните продажби за Ханой.

Оценките за въздействието на Китай и Съединени американски щати в Азия би трябвало постоянно да включват икономическия фактор, посочи пред " Независимая газета " Алексей Маслов, началник на школата за ориенталисти в московското Висше учебно заведение по стопанска система. " Днес на Китай се падат над 60 на 100 от търговията в Азия. А делът на Съединени американски щати е под 25 %. Останалото се пада на Япония и Южна Корея. Тъй че в търговията Китай е отпред ", сподели специалистът.

Друг доста значим миг е броят на споразуменията, подписани през последните години от Китай с азиатски страни. В рамките на програмата " Един пояс - веднъж " Китай управлява съвсем цяла Азия като се изключи Япония и Южна Корея. А лансираната по-рано от Съединени американски щати концепция за Транстихоокеанско партньорство се провали. " Но Съединени американски щати управляват към момента сферата на валутните интервенции. Затова Китай се пробва да интернационализира юана и да ограничи господството на $ ", добави Маслов.

Впрочем, макар острата си конкуренция с Пекин Австралия не желае да трансформира Китай и Русия в свои врагове. Неслучайно австралийската външна министърка Джули Бишоп съобщи, че Русия и Китай не заплашват сигурността на страната ѝ. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР