Анкара. В понеделник, 14 юни, след форума на върха на

...
Анкара. В понеделник, 14 юни, след форума на върха на
Коментари Харесай

Sabah : Най-важните детайли и решения от „критичната среща“ Ердоган-Байдън

Анкара. В понеделник, 14 юни, след форума на върха на НАТО в Брюксел се състоя – по оценката на проправителственото турско издание Sabah „ сериозна среща “ сред Реджеп Тайип Ердоган с американския президент Джо Байдън, която „ международната общественост очакваше с неспокойствие “. Разговорът сред двамата водачи в седалището на НАТО продължи 45 минути, а сред делегациите - 40 минути. След договарянията Ердоган организира конференция и даде значими сигнали за срещата на върха на НАТО и двустранните контакти. Той означи, че страните „ плодотворно са разискали проблеми и редица въпроси “. Байдън разказа обстановката по този начин: „ Имахме доста добра среща “. Не бяха упоменати конкретики, само че Sabah твърди, че на срещата на върха са взети значими решения.

„ Имаме дългогодишно другарство с Байдън. Направихме повсеместен продан на отзиви по дневния си ред. В градивен дух разгледахме както въпроси, по които не сме съгласни, по този начин и опциите за съдействие в области от съвместен интерес. Обсъдихме взаимна работа в районите, където би трябвало интензивно да си сътрудничим. Оценихме стъпките, които може да бъдат подхванати за цялостното осъществяване на икономическия капацитет посред ни, като взехме поради, наред с други неща, новите благоприятни условия в интервала след пандемията. Разбрахме се дейно и постоянно да използваме канали за пряк разговор, както прилича на двама съдружници и стратегически сътрудници. Като цяло се състоя извънредно потребна и откровена среща. Виждам мощна воля за започване на интервал на ползотворно съдействие във всички области, учредено на взаимно почитание и ползи. През идващия интервал господин Байдън и аз ще разтеглим съдействието си в сходство с тези цели. В турско-американските връзки няма нито един проблем, който да не може да бъде разрешен; в противен случай, мащабът на нашето съдействие е доста по-широк и по-богат от разликите “, гласи изказването на турския президент след срещата в Брюксел.

Ердоган сподели на срещата, че водачите акцентират решимостта си да подхващат значими стъпки и да разширят почвата за съдействие. „ Казах на господин Байдън – в случай че [на Запад] не желаят отдръпването ни от Афганистан, а избрана помощ там, тогава дипломатическата, логистичната и финансовата поддръжка от Америка е от огромно значение за нас. Освен това е невероятно да се подценен и талибаните. Споделихме нашите визии за готовността на Турция за задача в Афганистан дружно с Пакистан и Унгария... “.

„ Поканих и господин Байдън в Турция. Той сподели, че може да посети Турция незабавно щом натовареният му график разрешава...Разбира се, въпросът за С-400 не може да не възникне на такава среща. Казах на уважаемия президент, че позицията на Турция остава непроменена - такава, каквато беше, такава е. Същото важи и за F-35 “.

- Правенето на разлика сред терористични организации, разделянето на терористите на „ положителни “ и „ неприятни “ е фундаментално недопустимо. Това накриво усещане, за жалост, продължава и до през днешния ден. Както в обръщението си на срещата на върха, по този начин и по време на двустранните ни договаряния, ясно дадохме да се разбере, че поддръжката за PYD/Кюрдската работническа партия (ПКК) би трябвало да завърши “.

Американският президент Байдън на собствен ред съобщи, че е имал доста добра среща с президента Ердоган. „ Имахме позитивна и продуктивна среща. Обсъдихме и по какъв начин да реализираме прогрес по доста въпроси. Нашите екипи ще продължат договарянията. Вярвам, че ще реализираме действителен прогрес сред Турция и Съединени американски щати “.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР