Анкара. Драматична човешка трагедия се разиграва на границата между Беларус

...
Анкара. Драматична човешка трагедия се разиграва на границата между Беларус
Коментари Харесай

Daily Sabah: Хуманизмът умира на беларуско-полската граница

Анкара. Драматична човешка покруса се разиграва на границата сред Беларус и Полша от доста дни. Много е тъжно да бъдем очевидци на бруталността против дребни деца, дами и възрастни хора. Бебетата, които са единствено на няколко месеца, плачат за мляко, възрастните хора замръзват в студа, а майките обезверено търсят заслон. Хуманизмът умира и ние сме очевидци на неговото заравяне, написа турският вестник Daily Sabah в материал, показан без редакторска интервенция.

Европейският съюз не желае да одобри нито един от тези бежанци, а вместо това те желаят да ги изпратят в Турция! Депутатът от немската Социалдемократическа партия (ГСДП) Нилс Шмид предложи тази концепция, припомняйки съглашението сред Европейски Съюз и Турция от 2016 година Европейски Съюз подписа съглашение, което означаваше, че Турция ще одобри мигранти, чиито молби за леговище бяха отхвърлени от Европейски Съюз и в подмяна съюзът ще заплати на Анкара общо 6,8 милиарда $.

Не е разумно обаче да се прави предложение въз основата на това съглашение, защото, първо, блокът не съблюдава обещанието си и не заплати контрактуваната сума. Второ, критериите за допустимост на имигрантите също се трансформираха, забранявайки влизането на съвсем всеки, който желае да построи още веднъж живота си в Европейски Съюз.

Тъй като това предложение изглеждаше безпричинно, Европейски Съюз се обърна към източноевропейски страни като Украйна, Молдова или Грузия. Отговорът на Украйна обаче беше негативен. Михаил Подоляк, президентският консултант на Владимир Зеленски, сподели, че Украйна не е съгласна с препоръчаната договорка за мигранти. Думите му бяха ясни. Той сподели, че „ предлагането е неуважително към мигрантите и те не би трябвало да се третират като предмети, прехвърляни от едно място на друго за политически цели “.

Между другото, в днешната рецесия също е значимо да се помни, че множеството хора прекосиха Русия, с цел да стигнат до Беларус. Така че Кремъл също би трябвало да бъде помолен да помогне, защото той е доста мощен индивид с обширни земи.

Военното измерение

Кризата има и друго измерение, което е капацитетът за военна борба. Съседите на Беларус предизвестиха предходната седмица за подобен риск. Украйна разполага с хиляди спомагателни бойци на границата и напрежението се усилва.

В тази рецесия наподобява, че всички страни бъркат. Беларус явно употребява хората, с цел да оказва напън върху Европа. Европа се отнася с хората като с камъни и Русия избира да огледа встрани в тази драма. Трагедия, засягаща стотици фамилии, се преглежда като игра на сили, която се играе с патрони – само че патроните в този случай са хората.

Великодушието на Турция

Тук още веднъж виждаме великодушието на Анкара в приемането на бежанци. Турция одобри милиони сирийски бежанци за повече от 10 години. Тя се пробва да поеме повече от потенциала си и е единствената страна, която дава приоритет на човешкото измерение. В Турция се води политическа полемика за сирийските бежанци. Правителството пое политически риск, като им оказва помощ. Това е смела тактика за президента Реджеп Тайип Ердоган, само че той постоянно е подчертавал, че Турция е огромна и ще помогне на другите да оцелеят. Според създателя този метод е доста скъп. Това е добър образец във време, когато Европейски Съюз и всички богати страни са склонни да не помнят отговорностите, произлизащи от живота във взаимозависим и световен свят, приключва материалът в Daily Sabah.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР