Анкара/Брюксел. Европейският съюз заяви, че е важно да се поддържа

...
Анкара/Брюксел. Европейският съюз заяви, че е важно да се поддържа
Коментари Харесай

Daily Sabah: Преговорите за присъединяване са в безизходица - ЕС все още не желае да приеме Турция

Анкара/Брюксел. Европейският съюз съобщи, че е значимо да се поддържа открит и прям разговор с Турция, с цел да се отговори на общите провокации, написа вестник Daily Sabah , като цитира изказване на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси.

Междувременно в този документ се отбелязва, че Анкара „ продължава да се дистанцира от Общността “ и че договарянията за присъединението й към Блока към момента са в невъзможност.
В текста страните-членки подчертат значимостта на поддържането на открит и прям разговор с Турция за справяне с общите провокации и за съдействие в области от общ интерес като миграция, климат, публично здраве и районни въпроси, написа Daily Sabah.

Министрите на Европейски Съюз се срещнаха в Брюксел за последното съвещание на Съвета по общи въпроси тази година в подготовка за срещата на върха на Европейски Съюз, планувана за 16 декември. Те разискаха дневния ред на Блока за 2022 година и оцениха сегашната обстановка с разширението му, се споделя още в публикацията.

В изказването, оповестено след срещата, се акцентира неотдавнашното обновяване на разговора на високо ниво сред Европейски Съюз и Турция по редица въпроси, както и утвърждението от страна на Анкара на Парижкото съглашение за климата. Документът приветства също продължаващите старания на Турция за настаняване и посрещане на потребностите на близо 4 милиона бежанци.

Междувременно в изказването се показва угриженост по отношение на положението на демокрацията, върховенството на закона и главните права в Турция, в това число свободата на словото. Съветът също по този начин уточни на Анкара, че има „ систематична липса “ на правосъдна самостоятелност.

„ Съветът отбелязва със страдание, че Турция продължава да се дистанцира от Европейския съюз, и напомня предходното си умозаключение, което демонстрира, че договарянията за присъединение на Турция (към ЕС) са на процедура в невъзможност “, се споделя в документа.

Въпреки това водачите на Европейски Съюз обявиха по-рано тази година, че Блокът е подготвен да поддържа съответна и позитивна стратегия с Турция, изключително що се отнася до икономическото съдействие и миграцията, напомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР