Анимациите повишават ефективността на запамeтяванеДецата запомнят прочетеното по-добре, ако взаимодействат

...
Анимациите повишават ефективността на запамeтяванеДецата запомнят прочетеното по-добре, ако взаимодействат
Коментари Харесай

Децата учели по-добре с интерактивни книги

Анимациите покачват успеваемостта на запамeтяване

Децата запомнят прочетеното по-добре, в случай че взаимодействат с анимации
(снимка: CC0 Public Domain)

Д игиталните интерактивни книги имат редица преимущества по отношение на елементарните, когато става въпрос за образованието на децата, демонстрира с корошно изследване на психолога Ерик Тисен от университета в Карнеги Мелън.

Изследователят открива, че децата по-добре запомнят наличието на прочетеното, в случай че взаимодействат с анимирано интерактивно наличие, до момента в който се срещат с материала. Той е сигурен, че анимациите, свързани с вербално взаимоотношение, доста усилват успеваемостта на запаметяване на прочетеното.

По време на опита 30 деца на възраст от 3 до 5 години са преразказали прочетеното им от възрастен от елементарна книга, както и от цифрова, където всяка страница е била допълнена от интерактивна анимация. Децата са питани какво са съумели да запомнят. Оказа се, че децата, взаимодействали с цифровата книга, си спомнят с 15-20% по-добре прочетеното.
още по тематиката
Най-висок резултат във връзка с запаметяването е реализиран, когато в цифровата книга е имало анимации, които дават отговор на въпроси на детето.

Колкото повече децата са въвлечени в процеса на образование, толкоз по-добре усвояват знанията. Много цифрови интерфейси сега не са подобаващи за образование на деца, само че в случай че бъдат усъвършенствани, децата могат да се учат по-добре, споделя Ерик Тисън, разяснявайки изследването.

С проучванията си ученият не цели да внуши, че всички книги би трябвало да бъдат анимирани. Традиционните книги постоянно ще имат своите преимущества, тъй като с придвижване на възрастта ползата към анимираните книги ще намалее. По-скоро ученият желае да потвърди полезността на цифровите книги като допълнение към детската библиотека.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР