Английската валута понесе най-тежката месечна загуба към зелените пари от

...
Английската валута понесе най-тежката месечна загуба към зелените пари от
Коментари Харесай

Политиците изпратиха паунда в немилост

Английската валута понесе най-тежката месечна загуба към зелените пари от навечерието на референдума за BREXIT в изискванията на засилваща се икономическа и политическа неустановеност. Паундът загуби 4.5% от пазарната си оценка през август и слезе под 1.16 щ. $ - най-дълбокият спад от октомври 2016-а. Английската парична единица се намали и с съвсем 3% към еврото.

Сривът на английската валута демонстрира образно по какъв начин се влошава перспектива на стопанството на Острова изумено съществено от енергийната рецесия, изпразваща бюджетите на семействата и на бизнеса. Новият министър председател на страната, чието име би трябвало да стане известно през идната седмица, може да внесе спомагателна неустановеност със своите нови фискални цели. И да натисне още по-надолу паунда. 

Лиз Тръс, която е водещият претендент на Торите в конкуренцията за опразненото от Борис Джонсън премиерско кресло, даде обещание да ореже налозите с 30 милиарда лири стерлинги като част от проекта й да поддържа английската стопанска система в най-тежката рецесия на издръжката на живота. Икономисти предвиждат, че разхлабването на фискалната политика може да тласне Острова в криза, която, съгласно " Бенк ъф Инглънд " и специалисти от лондонското Сити ще стартира до края на годината. Някои анализатори пък настояват, че сходни тласъци могат да затруднят борбата на британските централни банкери против най-мощния инфлационен скок за последните повече от 40 години. 

За Филип Шоу - основен икономист на интернационалната група за банкови услуги и ръководство на личните състояния на богати индивиди  " Инвестек " в Лондон - скоростният спад на паунда е " доста обезпокоителен ", тъй като е израз на опасенията, че в случай че Тръс стане министър председател, политиката на държавното управление й ще е в прорез с тази на " Бенк ъф Инглънд ". 

Британските държавни облигации също се разпродаваха доста по-агресивно от дълговите бумаги на другите едри европейски съперници през август. В тази връзка шефът на звеното за валутни разбори на " Дойче банк " Джордж Саравелос показва, че вложителите имат право да подлагат на подозрение дали английският микс от фискални и парични политики е подобаващ и по какъв начин ще засегне инфлацията. Според него " Бенк ъф Инглънд " не е била толкоз настойчива и безапелационна в разясняването на инфлационните рискове както Федералния запас или Европейската централна банка. Саравелос разяснява, че реакцията на валутните пазари на агесивните незадоволително финансирани  фискални обещания или на по-широки редукции на Данък добавена стойност, няма да е толкова удобна колкото на помощта за енергийните сметки, ориентирана към целеви групи от популацията.

Слабостта на паунда се дължи и на широкомащабния августовски растеж на $, дължащ се на залозите на търговците, че Федералният запас ще продължи тактиката си за стремително повишение на лихвените проценти през идните месеци. Английските пари обаче паднаха по-дълбоко от която и да било друга валута на страните от Г-10 и единствено шведската крона е с по-тежки загуби. 

Добрата вест е, че има окуражаващи сигнали, че натискът върху английския паунд отслабва. Спекулантите, в това число и фондовете, търгуващи с валутни производни, са редуцирали негативните си залози за валутата през последните седмици. Нетните къси фючърсни позиции на тази група са били орязани от върховите 80,372 договора в края на май до 27,966, по данни на Комисията за търговия на фючърси, събрани от организация " Блумбърг ".

Все още обаче не е ясно дали тези придвижвания са провокирани от промени в краткосрочните финансови потоци или от преориентиране на дълготрайни задгранични директни вложения. Едрите интернационални вложители са понижили вложенията си във фондовия пазар на Англия през юли, като чисто 15% от световните мениджъри на фондове оповестяват за " подценени " позиции в английски скъпи бумаги против 11% през юни, оповестява " Бенк ъф Америка ", събрала информация от 250 пазарни играчи с комбинирани активи от 752 милиарда щ. $. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР