Ангела Меркел задържа властта в Германия, печелейки четвърти мандат с

...
Ангела Меркел задържа властта в Германия, печелейки четвърти мандат с
Коментари Харесай

Новата трета по големина партия в Германия

Ангела Меркел задържа властта в Германия, печелейки четвърти мандат с представлявания от нея съюз ХДС/ХСС, демонстрират предварителни данни от изборите за парламент в страната. Тя получава 32,5% от вота, следвана от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която има сред 20 и 21%. Анализатори дефинираха резултата на социалдемократите като голямо проваляне и най-лошия от 1945 година до момента. 

Шокиращо за мнозина, националистката " Атлернатива за Германия " (AfD) прави исторически пробив с 13,5% от вота, сочат екзит полове, представени от Би Би Си. Тя става третата по величина партия в страната. Представянето й е по-добро от предстоящото от социолозите. То означава, че популистката политическа групировка влиза в немския парламент за първи път.

" Алтернатива за Германия " получава места и може да върне националисткото говорене в Бундестага. Това е антиимиграционна партия, евроскептична и крайна десница, учредена през 2013 година, с реторика срещу бежанците. За първи път влиза във федералния парламент, откакто към този момент участва в няколко провинциални парламенти.

Председателят на партията Фрауке Петри написа в Twitter, че Германия е минала през " несравнимо политичреско земетресение ". 

" Ще променим страната. Ще отстраним госпожа Меркел. Ще си върнем страната ", посочи Александър Гауланд, който е един от водачите на листата на " Алтернатива за Германия ".

Пред поддръжници Меркел съобщи след новината за успеха си довечера, че се е надявала на по-добри резултати и разяснява " изключителните провокации " пред политиката й. Тя сподели, че ще постави старания да слуша " паниките и опасенията " на гласоподавателите на " Алтернатива за Германия ", с цел да може да спечели тези гласоподаватели още веднъж. 

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц дефинира възхода на националистите от  " Алтернатива за Германия "  като " изключително депресиращ факт " и " преломен миг ". 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР