Анегрет Крамп-Каренбауер заяви пред ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС), че

...
Анегрет Крамп-Каренбауер заяви пред ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС), че
Коментари Харесай

Лидерска рокада в германската десница

Анегрет Крамп-Каренбауер съобщи пред управлението на Християндемократическия съюз (ХДС), че се отхвърля от лидерския пост на партията, надлежно да се кандидатира за канцлер на Германия, написа списание " Шпигел ". Двата поста вървят ръка за ръка. Анегрет обаче ще остане министър на защитата по избор на канцлерката Ангела Меркел. Според източници на изданието, Крамп-Каренбауер е декларирала, че не се стреми към канцлерския пост. Тя има намерение до лятото да провежда процеса с излъчването на кандидатура за канцлер, след което ще отстъпи председателското място в партията.

Причината за тази развръзка е изборът на Томас Кемерих от Свободната демократическа партия за министър председател на федералната провинция Тюрингия. Той беше определен за неин началник както с гласовете на своята партия и на ХДС, по този начин и на партията „ Алтернатива за Германия”. Обединението на ХДС с десните популисти провокира отвращение в цялата страна и беше изтълкувано от либералите и членовете на ХДС като нарушение на табуто.

Анегрет е декларирала пред членове, че в ХДС съществуват неразбираеми взаимоотношения на части от партията с „ Алтернатива за Германия” и левите партии. Тя се е оповестила изрично срещу сходен вид съдействие.

Реакцията на президиума на партията, пред който тя е оповестила отдръпването си, е била дълготрайно безмълвие. Партийното управление остана ненадейно от решението на Анегрет да не се кандидатира още веднъж за партиен водач и да се въздържи от претенциите за канцлерския пост. Никой от присъстващите не е коментирал непосредствено въпроса за вероятен правоприемник, заяви ДПА.

Премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия и зам-председател на ХДС Армин Лашет, който от дълго време е обсъждан като евентуален претендент за канцлер, не е участвал на въпросната среща.

Оттеглянето на Крамп-Каренбауер не е било обсъждано с сътрудниците на ХДС, добави „ Шпигел”.

Канцлерката Ангела Меркел е благодарила на Крамп-Каренбауер за решението й да се отдръпна и настоя тя да остане министър на защитата.

Крамп-Каренбауер наследи Меркел като председателка на ХДС през декември 2018 година Тогава тя завоюва против някогашния водач на фракцията на съюза Фридрих Мерц и федералния министър на опазването на здравето Йенс Шпан.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР