Андрия Мандич, проруският лидер на партията Нова сръбска демокрация, ще

...
Андрия Мандич, проруският лидер на партията Нова сръбска демокрация, ще
Коментари Харесай

Проруският председател на черногорския парламент Андрия Мандич оцеля при вот на недоверие

Андрия Мандич, проруският водач на партията " Нова сръбска народна власт ", ще продължи да бъде ръководител на черногорския парламент, откакто оцеля при избор на съмнение.

При скрито гласоподаване 44 депутати го поддържаха да остане отпред на Народното събрание, а 27 гласоподаваха за освобождението му. В черногорското Народно заседание има 81 депутати.

Уволнението на Мандич беше поискано от " Демократическата партия на социалистите " (ДПС), която го упрекна в корист с Народното събрание за " партийни, националистически и антиевропейски ползи ".

Движение за права и свободи, най-голямата опозиционна партия, беше възмутена, откакто Мандич одобри Милорад Додик, проруския президент на босненско-сръбската област на 27 февруари.

Додик посети Черна гора незабавно след срещи с президентите на Русия и Беларус - Владимир Путин и Александър Лукашенко. Посещението провокира бурни митинги в Черна гора и Босна и Херцеговина, което накара последните да изпратят протестна нота до черногорските управляващи.

Посочва се, че единствено знамето на босненско-сръбската област, Република Сръбска, е било показано зад Додик на конференцията, без това на Босна. Додик прикани за обособяване на доминираната от сърбите Република Сръбска от БиХ. Една четвърт от популацията на Черна гора е от етнически сърби.

„ Мандич е представител на хората, които организират национал-шовинистическа политика, агитатор на великосръбския шовинизъм. За него (Радован) Караджич и (Ратко) Младич са герои. “ - сподели депутатът от Движение за права и свободи Иван Вукович, обяснявайки настояването за освобождение на Мандич.

Караджич и Младич са босненски сърби, наказани за военни закононарушения, в това число геноцид, по време на разпада в Югославия.

Движение за права и свободи разкритикува Мандич за визитата на предизборния щаб на партията на сръбския президент Александър Вучич в деня на парламентарните избори в Сърбия. Те го подлагаха на критика и за това, че е сложил в кабинета си трицветно знаме, идентично с формалното национално знаме на Сърбия. Черна гора разгласи своята самостоятелност от Сърбия през 2006 година

Движение за права и свободи назова Мандич " тежест на врата " на европейска Черна гора и съобщи, че западните посланици заобикалят черногорския парламент поради лидерската роля на ръководителя.

Мандич не отговори непосредствено на рецензиите, като вместо това акцентира, че обществото се интересува на първо място от резултатите на парламентарното болшинство. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР