Андреевската църква в КиевОт векове украинците празнуват Коледа на 7

...
Андреевската църква в КиевОт векове украинците празнуват Коледа на 7
Коментари Харесай

Православната църква на Украйна одобри Коледа да се празнува на 25 декември, в опит да се отдалечи от Русия

Андреевската черква в Киев
От епохи украинците честват Коледа на 7 януари – датата, на която е роден Иисус съгласно Юлианския календар. Но след нашествието на Владимир Путин през февруари, Православната черква на Украйна разреши на паствата си за първи път да честват Коледа на 25 декември, в опит да се отдалечат от Русия и пропутинския глава на Руската православна черква.

Кога да се чества Коледа е въпрос на някогашен спор в Украйна. Църквата обичайно чества Коледа на 7 януари, по същото време като Московската патриаршия, която благослови войната на Путин. Патриарх Кирил, главата на Руската православна черква, е изтъкнат покровител на Путин който даже сподели, че убитите съветски бойци ще бъдат очистени от всичките си грехове.

На съвещание на своя синод през октомври и след претенции от хората Киевската митрополия разгласи, че енориите могат да проведат цялостна религиозна работа на 25-ти декември, в случай че желаят. Решението визира към 7000 църкви в цялата страна.

В изявление за Guardian, представителят на църквата, архиепископ Евстратий Зория, сподели, че ще бъдат събрани данни, с цел да се види какъв брой богомолци са участвали на службите на 25-ти, който тази година се пада в неделя.

Преди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, една трета от енориашите желаеха да се честват на 25 декември, дружно със Запада. Архиепископът призна, че в този момент поддръжката е по-висока.

От 2019 година 1600 енории са се включили към Православната черква на Украйна от Украинската православна черква, която до неотдавна беше лоялна към Московската патриаршия. Сега тя се дистанцира от патриарх Кирил, като половината епархии към този момент даже не го загатват в молебствия.

Двете църкви носят сходни имена. Предшественикът на президента Володимир Зеленски, Петро Порошенко, се опита да принуди Украинската православна черква законно да се преименува на Руската православна черква в Украйна. Опитът се провали, откакто прокремълската партия Опозиционен блок, която към този момент е неразрешена, апелира пред конституционния съд. Зория сподели, че православната черква на Украйна поддържа държавността, независимостта, суверенитета и демокрацията на Украйна.
Премахване на съветските знаци
Празнуването на 25 декември е част от по-голям народен развой по унищожаване на знаците на Русия, Съветския съюз и комунизма, който стартира през 2014 година, когато Путин анексира Крим и даде подтик на промосковско въстание в региона на Източен Донбас.

Статуите на Ленин бяха съборени. Министерството на културата на Украйна назначи експертен съвет, който да реши какво да прави с другите руски монументи и улици, кръстени на съветски културни дейци, в това число Пушкин и Толстой.

„ Ние не го назоваваме дерусификация. Става дума за справяне с следствията от съветския тоталитаризъм “, сподели предходната седмица министърът на културата Александър Ткаченко.
Григориански или Юлиански календар
Тарас Пшеничний, професор по църковна история в Киевския университет заяви, че неговите студенти непринудено са повдигнали тематиката за Коледа и са за изместването й за 25 декември. Но той предизвести, че по-възрастните хора, в това число родителите му, не са склонни да преминат към григорианския модел, въведен от папа Григорий през 1582 година Тази година фамилията му, в това число шестгодишният му наследник, ще честват и на двете дати, сподели той.

През 16-ти и 17-ти век някои украински униатски епископи се пробваха да преминат към григорианската дата, която Полша и други европейски католически страни одобриха, само че опитите бяха несполучливи. По това време Украйна е част от Полско-Литовската общественост и остана с Юлианския календар, в който Нова година се чества на 14 януари.

Между 1914 и 1916 година, до момента в който бушува Първата международна война, една епархия в западния град Ивано-Франковск вкарва датата 25 декември. Промяната срещна опозиция от страна на традиционалистите, интелигенцията и мощната съветска православна черква.

След Руската гражданска война болшевиките минаха към григорианския календар за цивилен цели, само че Московската патриаршия продължи да съблюдава Юлианския.

„ Традицията може да бъде прогресивна или регресивна. Трябва да се отклоним от съветските културни и ментални обичаи. Те ни държат заложници. Русия употребява своите православни енории на украинска територия като идеологическо оръжие. Патриарх Кирил беше обвързван с Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и актуалната съветска шпионска организация ФСБ, която е „ ловка пропагандна организация “, сподели Пшеничний.

Кремълските политици описаха войната в Украйна като есхатологичен конфликт сред положителното и злото. Дмитрий Медведев, някогашен президент на Русия и заместник-председател на Съвета за сигурност, постоянно употребява древен намеци. Той заплаши да довърши Запада в нуклеарен Армагедон. В последното си изказване в петък той сподели, че „ свещената цел “ на Русия в Украйна е да спре Дявола или „ висшия държател на пъкъла “, както го назова. Той назова украинците „ огромна глутница лаещи кучета от западния разплодник “.

Текстът е оповестен в „ Гардиън “, преводът и заглавието а на ДЕБАТИ.БГ
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР