Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР, реши Съветът

...
Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР, реши Съветът
Коментари Харесай

Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР

Андон Балтаков е новият общоприет шеф на БНР, реши Съветът за електронни медии. Това се случи при второто гласоподаване, защото на първия тур нито един от претендентите не получи нужните му най-малко 3 гласа. При втория избор Балтаков, който е някогашен водещ в БНР, както и чиновник на корпорации като Си Ен Ен и „ Асошиейтед прес “, бе подсилен от Бетина Жотева, представител на някогашния президент Росен Плевнелиев, от най-новия член на Съвет за електронни медии Галина Георгиева от квотата на ГЕРБ, от Ивелина Димитрова, член на съвета по предложение на настоящия държавен глава Румен Радев, и от шефа на Съвет за електронни медии София Владимирова. На първия тур Димитрова даде гласа си за някогашния началник на „ Радио София “ Митко Димитров, а Владимирова - за краткотрайния началник на БНР Антон Митов. На втория тур за Митов още веднъж гласува Розита Еленова, определена в предишния парламент по предложение на БДЦ на Христо Ковачки.

Балтаков бе най-непознатият от всичките претенденти за началник на БНР, защото огромна част от кариерата му дотук е минала отвън България. Работил е като като старши шеф бизнес интервенции в Си Ен Ен Джиджитъл, където дава отговор за монетизирането на новинарския уеб страница и съпътстващите стратегии за мобилни платформи. Преди това 7 година е част от организация " Асошиейтед прес " в Ню Йорк, където доближава мениджърски позиции в отдела за цифрови артикули и стратегическо обмисляне. В България кариерата му потегля през 90-те година като водещ в софийското радио " Витоша ". По-късно минава в новинарския екип на БНР. Специализирал е новинарско продуценство в Би Би Си в Лондон. Бил е и стратегически съветник на " Метрорадио " във Финландия. Има магистърска степен по бизнес администрация от университета " Йейл " и висше икономическо обучение от УНСС. Според „ Капитал “ сега Балтаков има консултантска компания в Съединени американски щати и поучава медиите по какъв начин да си ръководят бизнеса. Работи по два плана взаимно с " Ройтерс ".

На изслушаването в Съвет за електронни медии в понеделник Балтаков съобщи, че моделът на финансиране на БНР би трябвало да се промени, като то може да е или % от Брутният вътрешен продукт, или да идва от данъчни доходи. Каза още, че дотацията на радиото би трябвало да бъде лимитирана в минимални и оптимални граници. Балтаков сподели още, че финансирането на публичните медии в света става все по-неустойчиво, а радиопазарът в България не пораства. Въпреки това новият шеф на БНР съобщи, че идващият началник би трябвало да работи за сензитивно увеличение на личните доходи. Според Балтаков те могат да доближат до 5 млн. лева през 2022 година

Както стана дума, при първото гласоподаване Съвет за електронни медии не съумя да нов общоприет шеф на БНР, защото нито един от претендентите не получи нужните три гласа. По два гласа получиха Антон Митов и Андон Балтаков, а един отиде за Митко Димитров. Останалите участници в състезанието бяха шефът на БНР от 2016 г до май 2019 година Александър Велев, работещата в БНР Даниела Манолова и някогашният основен счетоводител на медията Жени Гаджалова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР