Андерс Целзий (на шведски: Anders Celsius) е шведски астроном, математик

...
Андерс Целзий (на шведски: Anders Celsius) е шведски астроном, математик
Коментари Харесай

Роден е Андерс Целзий, шведски физик и астроном

Андерс Целзий (на шведски: Anders Celsius) е шведски астроном, математик и физик. Той предлага ска̀лата за премерване на температурата по отношение на тройната точка на водата, която след това получава неговото име – Градус Целзий.
Роден е на 27 ноември 1701 година в Упсала, Швеция. Произлиза от благородническа фамилия от чифлик Дома в Ованекер, провинция Йевлебори. Следва в Университета в Упсала и от 1730 до 1744 година е професор по астрономия в същия университет. Взема присъединяване (1736) в експедиция за премерване на формата на Земята. През 1741 година приключва първата шведска обсерватория в Упсала. Пръв изследва светлината на звездите.
 В София е намерено първото военно учебно заведение В София е намерено първото военно учебно заведение
Националният боен университет „ Васил Левски “ е военно висше учебно заведение с 2 факултета в градовете Велико Търново и Шумен, Бъл...
Андерс Целзий дефинира през 1742 година наречения по-късно на него градус Целзий на температурната канара. Освен това е стихотворец и създател на научно-популярна литература.
Целзий умира от туберкулоза на 25 април 1744 година в Упсала на 42-годишна възраст. Погребан е в църквата на Gamla Uppsala.
През 1948 година на деветата генерална конференция по ограничения и теглилки температурната канара е преименувана в памет на Андерс Целзий на канара по Целзий.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР