Андалусия беше пусната на свобода през ноемвриПтица от застрашения вид

...
Андалусия беше пусната на свобода през ноемвриПтица от застрашения вид
Коментари Харесай

Бракониери убиха лешояд от застрашен вид

Андалусия беше пусната на независимост през ноември

Птица от застрашения тип " Черен лешояд " е станала жертва на бракониери край Харманли, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Екземплярът е бил от програмата за възобновяване на типа в Източните Родопи, изпълнявана от Българско дружество за защита на птиците, Фондация " По-диви Родопи " и испанската организация GREFA.

Женският лешояд, кръстен Андалусия, беше освободен през ноември дружно с 13 други черни лешояда след шестмесечна акомодация в особено построена волиера сред Маджарово и Ивайловград.

Той се е открил в регион южно от Харманли. Една нощ предавателят му е почнал да излъчва подозрителен сигнал. Полевият екип на Българско дружество за защита на птиците посетил мястото, като при огледа на региона са открити пера със следи от кръв и други улики, които свидетелстват за осъществено закононарушение, както и следи от автомобил. Предположенията са, че птицата е била убита, до момента в който нощува на мястото, от бракониери, ловуващи с фарове или противозаконни термални прицели, разясниха природозащитниците.

Те са подали сигнал в Районното ръководство на полицията в Харманли и проверяващи служители на реда са посетили мястото на случая.

Последният случай с убито пернато от международно заплашен тип бе в региона на Джебел в средата на септември т.г. Тогава особено подготвеното куче Барс откри в покрайнината на града мъртъв с огнестрелна рана египетският лешояд Бояна. Освен при бракониерски лов, предпазените типове птици в Източните Родопи нерядко стават и жертва на злоумишлено отравяне.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР