Анатоли Бохатиров взе за заложник товарния съд Измаил“, който е

...
Анатоли Бохатиров взе за заложник товарния съд Измаил“, който е
Коментари Харесай

Украински кораб беглец в Бургас. Капитанът му се разбунтува, за да не отиде на фронта

Анатоли Бохатиров взе за пленник товарния съд „ Измаил “, който е дебаркирал в морския град

Капитанът на украинския товарен транспортен съд „ Измаил “ Анатоли Бохатиров отхвърли да извърши предписание на украинската страна и разгласи в Бургас непокорство, оповестиха източници от държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “. Съдът дебаркира на 22 октомври на бургаското пристанище, където разтовари сол. След това трябваше да отпътува към Турция за планов ремонт. В Бургас обаче екипажът бе застигнат от изключителна заповед да поемат незабавно към Украйна.

Според разказите на самия капитан, той е отказал да се подчини, тъй като се усъмнил, че това е измама, с цел да могат всички заедно да ги активизират и пратят на фронта. Отделно е имал терзания да пътува в украински териториални води, които са под непрекъснатия прицел на съветските бомбардировачи. Капитан Бохатиров е дал отговор на босовете си, че е подготвен да поеме курс за където и да е, единствено не към Украйна. Оттогава той стои в Бургас, придобивайки всички признаци на транспортен съд дезертьор.

„ Измаил “ е благосъстоятелност на държавното дружество „ Украинское Дунайское параходство “, което ръководи както речни, по този начин и морски съдове. Той плава под украински байрак. Целият му екипаж също е украински. Почти целият екипаж обаче не е подкрепил капитана си и е предпочел да се подчини на украинската страна. На 24 октомври моряците са напуснали кораба и са отпътували за родината си. Освен капитана, сега на борда има единствено още един човек от екипажа, който е застанал на страната на Бохатиров.

„ Действително близо седмица „ Измаил “ стои тук “, призна шефът на Морска администрация Бургас Живко Петров. Първоначално съдът е бил на 12-то корабно място, което е предопределено за товаро-разтоварни действия. Но когато се схванало, че корабът е към този момент дезертьор, а по-голямата част от екипажа му го е напуснала, управлението на „ Морска администрация “ е арестувало „ Измаил “ като неприспособим за корабоплаване.

Той е изместен, с цел да не пречи на работата в главната част на врата. В момента се намира на 2-ро корабно място в откритата част на пристанището, до която имат достъп всички, които се разхождат там.

Измаил “ натрупа ежедневен дълг на Украйна към бургаското пристанище. За всеки 24 часов престой корабът дължи 3400 лв. тонажни и линейни кейови такси. До събота дългът към този момент надхвърляше 20400 лв..

Украинската страна е дала да се разбере, че в най-скоро време ще изпрати в Бургас нов екипаж, който да поеме товарния транспортен съд. Не е ясно какво ще се случи със настоящия му капитан. Ако въпреки всичко в миналото се върне в Украйна, той може да бъде изправен пред боен съд, тъй като не се е подчинил на заповед, издадена от държавно дружество в изискванията на военно състояние. Ако избра да остане в България и да изиска политическо леговище, най-вероятно такова ще му бъде отказано, тъй като Украйна не е тирания, а демократична страна, която даже в изискванията на война поддържа многопартийна система и независимост на словото.

Бохатиров може да се възползва от обстоятелството, че украинският му паспорт към момента е годен и да напусне кораба, с цел да избяга в друга страна, само че вероятността да получи леговище на Запад също е дребна, а и изоставянето на поверения му транспортен съд още повече ще утежни ситуацията му в Украйна.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР