Анасонът /Pimpinella anisum/ е растение, което произхожда от същото семейство

...
Анасонът /Pimpinella anisum/ е растение, което произхожда от същото семейство
Коментари Харесай

Ползи и приложения на семената от анасон, потвърдени от науката

Анасонът /Pimpinella anisum/ е растение, което произлиза от същото семейство като морковите, целината и магданоза. Може да доближи височина до 1 м и цъфти дребни бели цветчета.

Анасонът има характерен и друг усет, който постоянно се употребява за прибавяне на специфична нотка в десерти и питиета. Също по този начин е прочут със своите мощни здравословни свойства и работи като естествено средство за лекуване на огромно набор от болести.

Ето 7 изгоди и приложения на семената от анасон, доказани от науката.

1. Богат на хранителни субстанции

Макар че анасонът се употребява относително дребни количества, той съдържа доста значими микроелементи във всяка порция. По-специално, анасонът е богат на желязо, което, от своя страна, е от жизненоважно значение за производството на здрави кръвни кафези в тялото ви. Също по този начин семената анасон съдържат известно количество манган - основен минерал, който работи като антиоксидант и е нужен за метаболизма и развиването на организма.

1 супена лъжица (7 г) семена от анасон обезпечава почти:

Калории: 23

Протеин: 1 г

Мазнини: 1 г

Въглехидрати: 3 г

Влакна: 1 г

Желязо: 13% от референтния дневен банкет

Манган: 7% от РДП

Калций: 4% от РДП

Магнезий: 3% от РДП

Фосфор: 3% от показателя на ИТР

Калий: 3% от РДП

Мед: 3% от РДП

Въпреки това имайте поради, че множеството предписания евентуално ще изискват по-малко от 1 с.л. семена анаосон.

2. Може да понижи признаците на меланхолия

 Семената от анасон понижават депресията

Депресията е съществено здравословно положение, което визира до 25% от дамите и 12% от мъжете по света. Интересното е, че някои проучвания са разкрили, че анасонът може да помогне за лекуване на меланхолия. Едно изследване сподели, че екстрактът от анасонови семена има мощни антидепресантни свойства и е толкоз ефикасен, колкото елементарното наставление за лекуване на меланхолия.

Нещо повече - съгласно друго изследване при 107 души приемането на 3 г анасон на прахуляк три пъти на ден е било дейно за понижаване на признаците на следродилна меланхолия. По същия метод в едно четириседмично изследване при 120 души приемането на капсула с 200 мг анасоново масло три пъти на ден доста понижава признаците на  умерена меланхолия.

3. Предпазва от стомашни язви

Стомашната язва е съпроводена от мъчителна болежка, която се образува в лигавицата на стомаха, причинявайки признаци като стомашно разстройство, гадене и чувство за парене в гърдите. Въпреки че обичайното лекуване нормално включва използването на лекарства за понижаване на производството на стомашна киселина, предварителните изследвания демонстрират, че анасонът може да помогне за попречване на стомашни язви и понижаване на признаците.

Например, едно проучване върху животни отбелязва, че анасонът понижава секрецията на стомашната киселина, оказва помощ да се предотврати образуването на язви и да се защищават клетките от увреждане. Въпреки това проучванията за резултатите от анасоновите семена върху язва на стомаха към момента са доста лимитирани.

Необходими са спомагателни изследвания.

4. Предотвратява растежа на гъбички и бактерии

 Семена и масло от анасон

Проучвания демонстрират, че анасоновите семена и техните съединения имат мощни антимикробни свойства, които предотвратяват инфекциите и блокират растежа на гъбички и бактерии. Анасонът и есенциалното етерично масло са изключително ефикасни против дрожди и дерматофити - тип гъбички, които могат да причинят кожно заболяване.

Anethole, дейната съставна част в анасовите семена, инхибира и растежа на бактериите. Изследване потвърждава, че анетолът блокира растежа на бактериите, причиняващи холера - зараза, характеризираща се с тежка диария и дехидратация. Необходими са обаче спомагателни проучвания, с цел да се изследва по какъв начин анасонът може да повлияе върху растежа на гъбичките и бактериите при хората.

5. Може да помогне за облекчение на признаците на менопаузата

Менопаузата е естественият спад на женските репродуктивни хормони по време на стареене, което води до признаци като горещи талази, отмалялост и суха кожа. Предполага се, че семената от анасон имитират резултатите на естрогена в тялото, което евентуално понижава признаците на менопаузата.

В едно четириседмично изследване 72 дами с горещи талази одобряват капсула, съдържаща 330 мг анасон три пъти на ден. Онези, които приели анасон, са имали съвсем 75% понижение на честотата на горещите талази. Някои от съединенията в семената от анасон също оказват помощ за попречване на костната загуба - един от отличителните признаци на менопаузата, който се случва вследствие на намаляващите равнища на естроген в тялото. Предпазват и от остеопороза.

Независимо от тези обещаващи резултати са нужни повече проучвания, с цел да се дефинира и затвърди повлияването на признаците на менопаузата при дамите.

6. Балансира равнищата на кръвната захар

Някои проучвания демонстрират, че анетолът, дейната съставна част в анасовите семена, може да поддържа равнищата на кръвната захар под надзор, когато е комбиниран със здравословна диета.

В едно 45-дневно изследване при животни с диабет анетолът е спомогнал за понижаване на високата кръвна захар посредством смяна на равнищата на няколко основни ензими. Анетолът усъвършенства и функционалността на панкреасните кафези, които създават инсулин. Имайте поради, че тези изследвания употребяват съсредоточена доза анетол - доста по-висока от тази, която се среща в типичния анасон. Необходими са повече изследвания, с цел да се оцени по какъв начин анасонът може да повлияе равнищата на кръвната захар при хората.

7. Намалява възпаления

В доста случаи възпалението се смята за естествен отговор на имунната система за предотвратяване от пострадвания и инфекции. Въпреки това високите равнища на дълготрайно инфектиране са свързани с хронични положения като сърдечни болести, рак и диабет. Проучвания демонстрират, че антиоксидантите в анасона могат да понижат възпалението, с цел да се усъвършенства здравето и да се предотвратят болести. Анасоновото масло понижава отока и болката.

Възможни нежелани реакции от анасоновите семена

Повечето хора могат безвредно да употребяват анасон без риск от нежелани странични резултати. Въпреки това той може и да провокира алергична реакция, изключително в случай че сте алергични към растения от едно и също семейство - като копър, целина, магданоз или копър. Освен това анасонните фалшификати на естроген могат да влошат признаците на чувствителни към хормони положения като рак на гърдата или ендометриоза.

Ако имате анамнеза за тези положения, продължавайте да приемате семена на анасон умерено. Консултирайте се с Вашия доктор, в случай че имате някакви терзания.

Дозировка и добавки със семена анасон

 Масло от анасон

Въпреки че нормално се закупуват като сушени семена, анасонът се предлага и във тип на масло, прахуляк и дестилат. Анасоновите семена, маслото и екстракта могат да донесат усет на печени произведения и бонбони или да подобрят аромата на сапуни и кремове за кожа.

Повечето предписания изискват няколко супени лъжици (4-13 г или 5-15 мл) от зелен анасон, масло или дестилат.

Имайте поради, че всеки артикул съдържа разнообразни концентрации на анасон, тъй че е значимо да измененията рецептата си според от формата анасон, която употребявате. Например, в случай че дадена рецепта изисква 1 ч.л. дестилат от анасон, можете да замените с 1/4 чаена лъжичка масло от анасон или 2 супени лъжици зелен анасон.

За здравна приложимост: дози от 600 мг до 9 г на ден са потвърдили успеваемостта си при лекуване на положения като меланхолия.

Анасонът е мощно растение, което е богато на доста хранителни субстанции и може да се похвали с необятен набор от изгоди за здравето.

Той има противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства и може да се бори с язви на стомаха, да поддържа равнищата на кръвната захар под надзор и да понижи признаците на меланхолия и менопауза.

В композиция с питателна храна и здравословен метод на живот анасонът може да усъвършенства някои аспекти на вашето здраве.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР