Анализаторите предричат ​​крах на германската социална държаваГермания е похарчила половин

...
Анализаторите предричат ​​крах на германската социална държаваГермания е похарчила половин
Коментари Харесай

Енергийната нищета на Германия

Анализаторите предсказват ​​крах на немската обществена страна

Германия е похарчила половин трилион $ за избавяне на енергетиката си през 2022 година, откакто загуби евтиния газ от най-големия си снабдител Русия, написа Ройтерс. Западните наказания против Москва имаха противоположен резултат. Германия трябваше да " разкрие енергийна базука на стойност 465 милиарда $ ". Според Reuters „ кумулативният мащаб “ на енергийните избавителни стратегии и други схеми, употребявани от Берлин за поддържане на целия стопански комплекс, е 1,5 милиарда евро дневно, или към 12% от Брутният вътрешен продукт (5400 евро за всеки германец).

„ Колко сериозна ще бъде тази рецесия и какъв брой дълго ще продължи зависи значително от това по какъв начин ще се развие енергийната рецесия “, споделя Михаел Грьомлинг от Германския стопански институт (IW). „ Националната стопанска система като цяло е изправена пред голяма загуба на благосъстояние. “

Германия сподели на Европа по какъв начин реакцията на глобите унищожава нейните финанси и тласка милиони жители към енергийна беднотия. „ Антируските наказания провокираха внезапно повишаване на цените на електрическата енергия и природния газ, както и нараснали опасности от нахлуване в криза през 2023 година “, акцентира Ройтерс.

„ Ако погледнем инфлацията на цените, виждаме, че Германия е в огромна тресчица “, сподели Щефан Кутс, вицепрезидент и шеф на икономическия цикъл и проучване на растежа в Института за международна стопанска система в Кил.

Германия има лимитирана инфраструктура на LNG терминали, което я принуди да наеме пет плаващи единици за предпазване и регазификация (FSRU) на северния бряг на страната. Цената на лизинга на FSRU е колосалните 9,7 милиарда евро.

Петте FSRU ще могат да покрият единствено към една трета от настоящото търсене на природен газ в Германия и не са в положение да компенсират дефицита на доставки заради загубата на съветски газови доставки.

Общото търсене на газ в Германия е спаднало до 83 милиарда кубични метра/годишно от 100 милиарда кубични метра/годишно през предходните години, което демонстрира възходящата деиндустриализация на страната. Ръководителят на Асоциацията на немските профсъюзи Ясмин Фахими предизвестява, че заради внезапното повишаване на цените на газа и електрическата енергия серия от банкрути ще обзет немската промишленост.

През идната година държавното управление на Шолц към този момент няма да би трябвало да разкрива базука за половин трилион $, а гаубица, чийто диаметър никой не може да предскаже.

Швейцарската консултантска компания Prognos счита, че заради прекъсването на доставките на газ от Русия цените на електрическата енергия в Германия може да се удвоят от 2023 година

Швейцарските анализатори означават, че цената на електрическата енергия на едро в Германия през 2019 година е била на равнище от €40 MWh, а нарастването до €200 е настъпило през 2022 година През 2023 година цената ще се повиши до 400-500 евро, в случай че доставките на съветски газ бъдат понижени до нула. Ако в действителност пристигна газ от съветска страна, цената на електрическата енергия ще падне до 100 евро за MWh и това е най-оптимистичният сюжет. Няма други способи за понижаване на цената на електрическата енергия в Германия. Ерата на евтиния газ за Европа завърши.

Анализаторите предвиждат по-нататъшно утежняване на икономическата обстановка и колапс на немската обществена страна, написа Der Spiegel.

В момента измежду 100-те най-скъпи компании в света има единствено една немска компания SAP (производител на софтуер), която е на 97-о място. „ Подозрението се трансформира в умозаключение: годините на „ тлъстите крави “ свършиха и Германия не ги употребява, с цел да се отбрани от рецесията “, отбелязва Der Spiegel.

„ Средният разход на немско домакинство за газ и електричество се увеличи от 2,5 на 6,8 хиляди евро годишно, подкопавайки покупателната дарба на семействата и индустриалния капацитет на страната “, написа Bloomberg.

Германия последователно се трансформира в " страна на просяци ", сподели немският социолог Улрих Шнайдер в изявление за сп. " Фокус ". Той означи, че внезапното повишаване на енергийните запаси и повишението на разноските за живот може да докара до колапс на обществото. В Германия броят на бедните пораства, а покупателната дарба на болшинството германци съществено е намаляла.

„ Нараства страхът от нов скок в цените на храните, страхът да не можете да плащате за електричество, страхът, че към този момент няма да е допустимо да се поддържат вноските по заеми или да се заплаща наема “, написа Шнайдер. Много германци се опасяват от ежедневни проблеми, като щета на пералня или кола: няма спомагателни средства за ремонт, а управляващите оставиха елементарните германци в неволя. Правителството мисли да трансферира тежестта на икономическата рецесия върху техните рамене.

И в допълнение на това, новият държавен консултант, професорът по стопанска система Мартин Вердинг, предложи да се усили възрастта за пенсиониране - в бъдеще до 69 години, което провокира гърмеж от отвращение, написа Der Spiegel.

Професорът твърди, че няма различен излаз, защото трудовата миграция към Германия е пресъхнала, а поколението на бейби взрива наближава пенсионна възраст. На всеки 100 души в трудоспособна възраст през днешния ден има 32 възрастни германци, на които би трябвало да се заплащат пенсии. До 2038 година съотношението ще бъде 100:46.

Ако преди енергийната рецесия, която, както писахме, стартира доста преди СВO, немското държавно управление поддържаше високо равнище на обществена сигурност, в този момент няма такава опция. Отказът от съветски газ постави завършек на просперитета на Германия, тъжно установи Der Spiegel, обвинявайки „ войната на Путин за това.

Федералното държавно управление възнамерява да поеме рекорден дълг през идната година, с цел да подкрепи финансирането на помощи за семействата и бизнеса, наранени от енергийната рецесия. Емитирането на дълг ще нарасне до към 539 милиарда евро (573 милиарда долара) през 2023 година при 449 милиарда евро през 2022 година

Според Елмар Фьолкер, старши анализатор в LBBW Research в Щутгарт, обстановката е „ трагична “. Това се потвърждава от почналия през октомври спад на немските държавни облигации и устойчиво повишаване на доходността по тях. Вече общественият дълг на Германия надвишава един и половина трилиона $, по-нататъшното взимане на заеми ще форсира още повече инфлацията.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР