Анализатори пред “Труд”: Политическата логика събира ГЕРБ-СДС, “Демократична България” и

...
Анализатори пред “Труд”: Политическата логика събира ГЕРБ-СДС, “Демократична България” и
Коментари Харесай

Тройна дясна коалиция

Анализатори пред “Труд”: Политическата логичност събира ГЕРБ-СДС, “Демократична България” и Движение за права и свободи
Мнозинство без “златен пръст” и “извиване на ръце” на ръководещите

В Брюксел съюзът работи от години

Българският гласоподавател дефинира с гласуването си, че страната би трябвало да се ръководи от коалиция, ясно демонстрират данните от паралелното броене след края на изборния ден. Събраните проценти поддръжка дефинират управническия формат да е тройна коалиция.

Според политолози, този път гласоподавателите конструираха възможен предстоящ кабинет сред обединението ГЕРБ-СДС, “Демократична България” и Движение за права и свободи.

“Това е най-логичният политически съюз е сред трите обединения, защото ГЕРБ и “Демократична България” са даже в едно европейско политическо семейство - това на Европейската национална партия (ЕНП). А като техен сътрудник още веднъж по стратегия и хрумвания най-близо се подреждат европейските либерали в лицето на АЛДЕ, където от години член е ДПС”, обясниха анализатори пред “Труд”. И дадоха десетки образци за взаимни гласувания на партиите в Брюксел.

Трите обединения имат допирни точки по икономическото развиване на България, развиването на електронното ръководство, Плана за възобновяване и развиване, общественото обезпечаване, както и във връзка с Зелената договорка в Европа. Освен това, по данни на екзитполовете, трите обединения общо ще имат сред 121 и 123 мандата в идващия парламент. Така обединението ГЕРБ-СДС, “Демократична България” и Движение за права и свободи ще имат обезпечено болшинство и няма да се постанова да разчитат на тематична поддръжка от други партии.

Обикновено при липса на болшинство се разчита на “златния пръст” на някого или обединенията отвън ръководещата коалиция извиват ръцете на ръководещата коалиция.

Колкото и странна на пръв взор да е часове след предварителните избори възможна дясна коалиция, поради размяната на остри реплики сред горните обединения, то в политически и математически проект съюзът им наподобява логически. Очаквано, в стратегиите им има и разлики, които могат да останат отвън договарянията за бъдещо държавно управление и стратегия за ръководство, или да се търсят взаимни отстъпки в името на това България да не бъде тласната в сюжет за нови избори или неустойчив кабинет на малцинство.

Проверяват разписките в 1343 кутии в България и в 39 в чужбина
Контролно броене във всяка седма секция
Не знаят какво да вършат със скъсаните разписки



Шефът на ЦИК Камелия Нейкова изясни, че посредством контролно броене на разписките ще подсигуряват сигурността на машинното гласоподаване.

Контролно броене на разписките ще има в 1343 секции в страната и в 39 отвън страната, избрани на инцидентен принцип. Общият брой секции е 10 515.

“Централната изборна комисия взе решението за контролно броене на разписките, с цел да подсигурява сигурността на машинното гласоподаване, да се направи съпоставяне с резултатите, отпечатани в машинния протокол, и с контролните разписки, които отразяват вота на всеки един избирател”, разяснява шефът на ЦИК Камелия Нейкова.

В ранния следобяд ЦИК даде право на Районните изборни комисии сами да вземат решение дали и къде да се минава към гласоподаване с бюлетини при механически проблеми с устройствата, откакто десетки машини в страната излязоха от строя. От ГЕРБ оповестиха това за противоречащо на Изборния кодекс. ЦИК трябваше да взема решение по кое време да се минава към гласоподаване с хартиени бюлетини. От комисията обаче трансферираха този ангажимент на РИК. Решението им е противоречиво.

До края на изборния ден нямаше ясното по какъв начин ще се действа със скъсаните разписки. Оказа се, че на доста места в страната жители са избързвали и преди машината да извади цялата квитанция, те са я дърпали и скъсали.

От ГЕРБ свикаха конференция преди края на изборния ден, на която оповестиха, че ЦИК не са си свършили работата и са провокирали безпорядък и ниска изборна интензивност.

“Свидетели сме на невиждан избирателен ден, на избирателен безпорядък от сутринта, на ЦИК, която реши да стартира работа в 9 часа, в случай, че изборният ден стартира още в 7. ЦИК, която е следена от президента Радев, трансферира отговорността към РИК, на блокирали машини, на хора, които не са съумели да упражнят правото си на избор на хора, които са се отказали да упражнят правото си на избор и заради това визираме най-ниската изборна интензивност през последните 30 години”, съобщи Тома Биков.

В Никити вота си дадоха над 1300 души
Висока интензивност на туристи в Гърция
За първи път секции имаше на Лимнос, Лефкада и Тасос

АТИНА
Бойка Атанасова,
наш сътрудник

Своят избор направи и най-възрастният гласоподавател в Лимасол Г-жа Горанка Братованова на 90 години.
Две ударни секции се обрисуваха в Cеверна Гърция по време на изборите, Никити на полустров Халкидики, която надвиши 1300 дали своят вот, и Неа Перамос 900.

И в двете секции, където главно гласоподаваха български туристи, бяха изпратени спомагателни бюлетини.
“Прекрасна организация от Генералното консулството в Солун. Консулите вървят персонално с колите да носят бюлетини”, съобщи за “Труд” юрист Мартина Георгиева.

Високите температури в Гърция и дългите опашки пред изборните секции не се оказаха проблем за българските туристи, които чакаха с часове, с цел да гласоподават. Много от почиващите избраха да пуснат бюлетината си рано заран, с цел да избегнат високите температури. Опашки за гласоподаване имаше и на остров Тасос и Кавала.

Висока изборната интензивност бе регистрирана и в столицата Атина, в секцията, където няма машинно гласоподаване. От сутринта опашката от чакащи не понижа под 100 души, до момента в който в останалите секции, където имаше машини за гласоподаване, изборната интензивност бе слаба.

На остров Крит 10-15% от изборният избор се оформи от туристи, съгласно информация на интернационалния наблюдаващ там Петър Анастасов. Има лек отлив за гласоподаване от непрекъснато пребиваващите българи на острова, за сметка на туристите, които всеобщо гласоподават.

За първи път изборни секции имаше на островите Лимнос, Лефкада и Тасос.

Изселници обикаляха, с цел да избегнат машините
В Турция избраха бюлетините
След скандал ЦИК изпрати писмо с инструкции



През целия ден в секциите в Бурса имаше гласуващи. Снимка: Bursadabugun

В Турция българите гласоподаваха в 121 изборни секции. В Бурса гласоподаватели още сутринта започнаха обиколка на секциите, с цел да избегнат гласуването с машини. В региона Йълдъръм авансово подадените заявки са били под 300, по тази причина се гласуваше единствено на хартия. Тази секция се оказа един от разновидностите за хората, които не желаеха да гласоподават с устройствата. В една от секциите в Бурса с по 2 машини за гласоподаване едната машина се счупи след първия гласоподавател. След това и другата машина се скапе. Техническо лице от учебното заведение, където се намира секцията, съумя да в профил казуса на втората машина.

Според разпоредбите, в случай че и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията се затваря за 20 минути. А в случай че казусът при най-малко една от машините не бъде отхвърлен, вотът би трябвало да продължи на бюлетини.

Много от българските изселниците в Турция са се върнали в България за празника Курбан Байрям, който е сред 19 и 23 юли и по тази причина нямаше опашки пред секционните изборни комисии.

До напрежение и интервенция на полиция се стигна в двете секции в истанбулския квартал “Авджълар”. Повод за абсурда бе попълването на заявления за вота отвън секцията и то с непозната помощ, в нарушаване на закона. Застъпник на една от партиите, провокирал напрежението, е изведен от турската полиция отвън секцията.
След абсурда ЦИК изпрати писмо с инструкции до посолството ни в Анкара, че подписът в декларацията ще се поставя пред секционните изборни комисии, само че документът може да се попълня отвън секцията.

В Дюселдорф
Опашка от молдовци обърка нашенци
Забраниха мобилни устройства в Тараклия



Избирателните секции за българи и молдовци в Дюселдорф бяха на един и същи адрес, а наши доброволци указваха с национални знамена коя е българската секция за гласоподаване.

Парламентарни избори се организираха в неделя и в Молдова. Любопитно бе, че в Дюселдорф българските и молдовските гласоподаватели бяха на един и същи адрес. Наши сънародници прозорливо пуснаха известия в обществените мрежи, българите да не се стряскат от дългата опашка, а да продължат малко напред. Доброволци с български флагове улесняват искащите да упражнят правото си на избор наши сънародници. Междувременно от Българска социалистическа партия подадоха сигнал до посолството ни в Кишинев и до ЦИК за пазаруване на гласове в интерес на Движение за права и свободи в Молдова. Според социалистите, гласоподаватели са извозвани с рейс, като са им раздавани по 500 молдовски леи (50 лева) на ръка. По информация на Българска социалистическа партия, в секциите в Тараклия, Комрат, Чадър Лунга и Вулканещи, още веднъж в Молдова, заради неведнъж нарушение тайната на вота при снимане с телефон на попълнени бюлетини в интерес на Движение за права и свободи, е взето решение в изборното помещение да се влиза без мобилни устройства. В секциите на територията на Република Молдова се гласоподава с хартиени бюлетини.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР